A-
A+

544 personer med svensk koppling har evakuerats

Svenska försvarsmaktens Hercules 848 på Kabuls flygplats.
Svenska försvarsmaktens Hercules 848 på Kabuls flygplats.
AfghanistanTT

Motorerna på Försvarsmaktens flyg stängs inte av mellan landning och start på Kabuls flygplats.

Sammanlagt 544 personer har nu utrymts från Afghanistan sedan ytterligare 319 flugits ut från Kabul på tisdagen.

Annons

Annons

Nu har vi i och med evakueringen i dag i stort sett fått ut de allra flesta, inklusive familjer. Vi har också fått ut många av dem som är på svensklistan, sade utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot i Sveriges Radio tidigare under dagen.

Hon kom först med beskedet om att 165 personer flugits ut under tisdagen. På kvällen meddelade hon på Twitter att ytterligare 154 personer evakuerats under eftermiddagen.

I Afghanistan finns både personer som varit anställda av Sverige och omkring 500 personer som anmält sig till "svensklistan", alltså personer som har svenskt pass eller uppehållstillstånd i Sverige. Listan har på kort tid vuxit lavinartat, från omkring 20 till cirka 500 personer.

De lokalanställda består av personer som varit eller är anställda på svenska ambassaden och personer som jobbat som bland annat tolkar åt Försvarsmakten fram till 2014. Hur många som ingår i den senare gruppen är oklart.

"Är inte säkert"

Den 31 augusti väntas USA lämna Kabuls flygplats. Flera europeiska länder har uttryckt att detta kommer att leda till att nödställda lämnas kvar i Afghanistan. Något som även gäller för svensk del.

Jag är ganska trygg i att vi kommer kunna evakuera alla lokalt utsända och deras familjer. Men det är inte säkert att vi klarar av att evakuera alla på svensklistan eftersom den växer hela tiden, sade Ann Linde till Ekot.

Enligt Per Carlemalm, chef för transportflygskvadronen på Skaraborgs flygflottilj som arbetar med utflygningarna, kommer evakueringarna inte kunna fortsätta efter att USA lämnat Kabul.

Vi har ingen chans att evakuera om det inte finns någon flygplats att använda, säger han.

Annons

Annons

Intensiv flygtrafik

När TT når Per Carlemalm befinner han sig i Islamabad, Pakistan. Här, eller i georgiska Tbilisi, mellanlandar de som utrymts med svensk hjälp. Runt honom ligger personer och vilar på liggunderlag och filtar, ett tusental personer har lämnat Afghanistan med svenska plan de senaste dagarna. Det kan dröja några dagar innan de får en plats på nästa flyg ut mot sin slutgiltiga destination.

Vi har fått i uppgift att hjälpa personer från alla nationer, vi lyfter ut de personer vi fått klartecken för och så fördelas de vidare till andra länder här i Islamabad, säger Carlemalm.

Schemat på Kabuls flygplats är så pass pressat att planen inte stänger av motorerna. En motor som hålls igång löper mindre risk att strula, berättar Carlemalm. Mellan tre och fem svenska flyg landar på flygplatsen dagligen. En knapp timme senare är det dags för avfart igen.

Stressen ligger i att många flygplan vill in och ut, det bildas en kö i luften och man måste hålla sina tider för att lämna plats för nästa flygplan, säger Carlemalm.

Bristande flygplansledning påminner honom om hur det såg ut i Afghanistan när den svenska insatsen började för snart 20 år sedan. Det blev bättre ett tag, med mer ordnade förhållanden, radarhjälp och flygledning.

Nu måste piloterna själva spana efter andra flygplan i luften. Det finns ingen hjälp utan man får bilda sin egen uppfattning och försöka komma ner i turordning.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!