A-
A+

5G-användare saknar innehåll

Framtidens 5G-surfare. Arkivbild.
Framtidens 5G-surfare. Arkivbild.
EkonomiTT

Tjänsterna släpar än så länge efter. 5G-användarna kräver mer och är i sådana fall villiga att betala för det, visar Ericssons studie av mobilbrukarna som ligger i fronten.

Annons

Annons

Annons

Annons

Omkring 30 000 smartphoneanvändare har tillfrågats världen över i telekomjätten Ericssons studie. Dock ingår inga svenska intervjupersoner eftersom 5G bara är i sin linda här ännu.

Det är den största studien där vi brett gått ut och frågat så många 5G-användare, säger Pernilla Jonsson, chef för Ericsson Consumer & IndustryLab.

Sport och spel

Några resultat:

5G-användare lägger två timmar mer per vecka på spel via molnet och så kallade AR-appar jämfört med 4G-användare. AR kan vara sportsändningar där tittaren själv kan välja kameravinklar, eller shopping i 3D-format.

Visst kan det delvis vara så att användare av 5G ligger mer i teknikens framkant och därmed är flitigare brukare, enligt Pernilla Jonsson.

Var femte intervjuad svarade att de använder mindre wifi, både hemma och på andra platser. Många svarar också att täckning inomhus är viktigare än hastigheten.

Det de säger är att det är viktigt att det alltid ska fungera, säger Jonsson.

I pandemin, när allt fler suttit hemma och blivit mer digitala, har det blivit tydligare att uppkoppling prioriteras allt högre.

Annons

Annons

Saknar kunskap

Intervjupersonerna säger sig också till stor del sakna information och kunskap om vad för slags tjänster som finns kopplade till 5G. Fler med 5G-redo telefoner skulle ha ha tecknat abonnemang om de bara vetat nyttan med den nya tekniken.

Enligt studien bedöms minst 300 miljoner mobilanvändare ytterligare komma att använda 5G i år om deras önskemål infrias. I slutet av förra året bedömdes det finnas 220 miljoner 5G-abonnemang världen över.

Vi behöver vara mer tydliga som bransch med vad man kan leverera, säger Pernilla Jonsson.

Än så länge har inte alla kringtjänster hunnit nå ut med vad den nya tekniken kan användas till. 5G-användarna förväntar sig fler hippa användningsområden, och är då också, enligt studien, redo att betala mer för abonnemangen, 20-30 procent mer än de gamla 4G-abonnemangen.

Det gäller att hela ekosystemet levererar. Här har vi ett gap än så länge, säger hon.

Enligt henne, som förstås lever på att Ericsson får installera så många nya 5G-nät det bara går, kan övergången från 3G till 4G beskrivas som paradigmskiftet för smartphonen. Övergången till 5G är skiftet till ett tredimensionellt internet.

Rättad version: Korrigerar att det ska vara "ytterligare" 300 miljoner 5G-användare. Ändrar även från "första" till "största" i första citatet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!