A-
A+

75 års örnkoll på fåglar i Ottenby

Här, på Ölands sydspets, ligger 75-årsjubilerande Ottenby fågelstation med fyren Långe Jan.
Här, på Ölands sydspets, ligger 75-årsjubilerande Ottenby fågelstation med fyren Långe Jan.
NaturTT

På Ölands sydspets ligger en världsrekordhållare: Ottenby fågelstation. I år är det 75-årsjubileum och stationen är därmed Sveriges äldsta. I Europa finns två fågelstationer som är äldre – men ingen som kan uppvisa samma obrutna tidsserie av fågelfångster som Ottenby.

Annons

Annons

Denna lilla halsbandsflugsnappare är en av alla 1,3 miljoner fåglar som fångats in på Ottenby fågelstation.
Denna lilla halsbandsflugsnappare är en av alla 1,3 miljoner fåglar som fångats in på Ottenby fågelstation.
Stationsföreståndare Magnus Hellström.
Stationsföreståndare Magnus Hellström.
Volontärerna är en viktig kugge i ringmärkningsmaskineriet.
Volontärerna är en viktig kugge i ringmärkningsmaskineriet.
Dasstunnan töms av Knut Borg och Carl Edelstam den 2 september 1948.
Dasstunnan töms av Knut Borg och Carl Edelstam den 2 september 1948.
Det här är fantastiskt på många sätt. Det finns få platser som har så många ansikten. Vi befinner oss på en ganska öde udde mitt ute i havet. Hela vardagen färgas av årstider och väder. Ingen dag är den andra lik, säger fågelstationens föreståndare Magnus Hellström.

Att fåglar här utan avbrott har fångats in och ringmärkts under 75 år är inte bara av intresse som kuriosa, utan har också vetenskaplig betydelse. Sedan 1972 har fågelfångsten bedrivits på ett standardiserat sätt: Samma tider, samma platser, samma antal nät och med samma rutiner.

Därmed kan alla observationer som görs ge kunskap om hur storleken på olika fågelpopulationer förändras över tid. Klimatets påverkan på fåglarna blir också tydligt här.

Vi ser väldigt tydligt över årtiondena att fågelvårarna kommer allt tidigare. Vissa flyttfågelarter anländer uppemot två veckor tidigare än vad de gjorde för bara 40 år sedan, säger Magnus Hellström.

Stannar längre

På hösten är det inte ett lika tydligt mönster. Vissa arter lämnar också två veckor tidigare, medan andra arter stannar längre. Det beror på att vissa arter har förmåga att lägga fler kullar om det är gynnsamma omständigheter.

Till exempel kan vissa av de arter som normalt föder upp två kullar med ungar lyckas klämma in en tredje kull under säsongen. Men trots att det blivit vanligare att fåglar lägger en extrakull finns det ingen garanti för att detta resulterar i fler överlevande ungar.

Näringskedjor är ganska komplicerade vävar som ska hänga ihop med varandra. Naturen fungerar så att när det finns som flest fågelmunnar att mätta, när ungarna kläckts, då ska det finnas som flest insekter. Men det finns undersökningar nere i Europa som visat på en missanpassning av det här, alltså att fågelkläckningarna inte längre sammanfaller med insektskläckningarna.

Totalt har 1,3 miljoner fåglar ringmärkts i Ottenby och på senare år handlar det om cirka 23 000 fåglar om året. Utöver Magnus Hellström har bara ytterligare en person fast jobb på stationen, en halvtidsanställd koordinator, så utan volontärerna hade det inte gått.

Annons

Annons

Gratis boende

Vissa stannar några veckor och andra några år. De bor gratis och får ett stipendium som täcker uppehället, men till det kommer ett lönepåslag i form av oförglömliga naturupplevelser – och kunskap. Magnus Hellström beskriver det som en konstant upplärningscykel som är i gång på stationen.

Intresset från svenska ungdomar att volontärarbeta på fågelstationen tycks vara på avtagande. Han tror att det delvis kan bero på att miljöintresserade ungdomar i dag i högre utsträckning engagerar sig i miljöfrågor än i natur och biologi.

Men detta kompenseras genom ett växande intresse från utländska ungdomar, så Ottenby lider inte av brist på volontärer.

Vi har inget alls emot att jobba med utländska medarbetare. Det är berikande på väldigt många olika sätt. Men det är klart att personligen känner jag en viss oro för att det svenska intresset för det här minskar, säger Magnus Hellström.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!