A-
A+

85 000 bokade vaccintid i VG-regionen

VG-regionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge. Arkivbild.
VG-regionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Västra Götalandsregionen har öppnat vaccinbokningen för alla över 18 år.

På onsdagseftermiddagen hade 85 000 personer redan bokat en tid och 220 000 unika besökare varit inne i systemet. Trycket gjorde att det under perioder uppstod störningar.

Annons

Annons

Ha tålamod. Vi måste inse att det inte kan finnas tider åt alla på en gång, förklarar regionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge på en pressträff.
Även om du inte hittade någon tid i dag kommer det att finnas under lång tid framåt.

Orsaken till att regionen öppnade bokningen för 22 årskullar på en och samma gång är att färre än väntat bokade tid för vaccinering mot covid-19 under försommaren. När tillgången till vaccin nu är god är det viktigt att det inte finns outnyttjade tider.

Det finns omkring 200 platser i Västra Götaland med stor kapacitet under sommaren. Även om vaccintillgången inte är obegränsad hoppas regionen på att de tider som finns ska gå åt.

Vaccinationsturism

Det är naturligt att man reser runt i semestertider och många kan lockas att boka en tid för att vaccinera sig på resande fot. Men Rygge understryker att man ska ta den andra dosen där man tog den första dosen.

Det kan finnas skäl att få sin dos 2 någon annan stans, men semester är inte en giltig orsak att boka om sin dos hus som helst.

Om personer försöker ta andra dosen på andra ställen kan det innebära att det inte blir rätt intervall eller att de inte får samma vaccin.

Annons

Annons

Låg vaccinationsgrad

Det är stor skillnad på hur många som har fått vaccin i olika delar av Västra Götalandsregionen. Sämst till ligger Göteborg, där bara 39 procent har fått den första dosen.

Där har vi många i de yngre åldersgrupperna, säger Rygge.

Men det skiljer sig också åt inom staden. I Angered i nordost har bara 27 procent fått första dosen medan 53 procent har fått sin första dos i de västra stadsdelarna.

Vi har många riktade insatser för att se till att grupperna i östra Göteborg går och vaccinerar sig, säger Rygge.

Ändå är hon hoppfull.

Som det ser ut nu har vi möjlighet att klara vår vaccinationsplan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!