A-
A+

900 skalv på tolv timmar – läget oförändrat

Lång kö för att ta sig in i Grindavík på måndagen.
Lång kö för att ta sig in i Grindavík på måndagen.
IslandTT

Det är tillfälligt lugnt på isländska Reykjaneshalvön. Under måndagens första timmar registrerades runt 900 jordbävningar, men samtliga med låg magnitud. Det kan peka mot ett mindre kraftigt utbrott – eller inget alls.

Magma flyter i en 15 kilometer lång spricka 800 meter under jorden i utkanten av kustsamhället Grindavík.
Magma flyter i en 15 kilometer lång spricka 800 meter under jorden i utkanten av kustsamhället Grindavík.
Skador på vägar på Island efter vulkaniska jordbävningar. Bild från Islands vägverk Vegagerdin.
Skador på vägar på Island efter vulkaniska jordbävningar. Bild från Islands vägverk Vegagerdin.

Bilköerna har ringlat långa utanför kustsamhället Grindavík där boende tillfälligt släppts in för att kunna hämta sådant som lämnats kvar när man snabbt fick evakuera.

Till en början fick bara boende återvända i de områden som bedömdes som säkrast, men på eftermiddagen beslutade polisen att släppa in alla. Husdjur, men också duvor och kalkoner, fanns bland de djur som togs omhand, rapporterar public service-bolaget Rúv. Även mediciner, pass och värdesaker som tavlor räddades också ur husen.

Den seismiska aktiviteten har varit stabil sedan den 11 november och runt 900 jordbävningar hade strax efter klockan 12, lokal tid, registrerats sedan midnatt, utspridda på två till fem kilometers djup, enligt en uppdatering från Islands meteorologiska institut.

Myndigheten bedömer att aktiviteten i och runt Grindavík är i det närmaste oförändrad sedan söndagen.

Stora spänningsutsläpp

De låga magnituderna tyder enligt Rúv, med hänvisning till jourhavande geolog på det isländska meteorologiska institutet, på att de senaste dagarnas jordbävningar lett till stora spänningsutsläpp.

Att spänningen släpper innebär sannolikt att magman har en enklare väg till ytan, vilket i sin tur kan indikera ett mindre plötsligt utbrott.

Geofysikern Páll Einarsson säger i en intervju med Rúv att det är möjligt att magman under Grindavík inte alls når ytan.

Vi känner till exempel på den här typen av rörelse. Den kan vara ganska kraftfull och orsaka skakningar, men sedan brinner den bara ut.

Var som helst eller inget

De relativt lätta jordbävningarna kan vara ett tecken på att vulkanen går mot vila, säger även Rikke Pedersen, chef för Nordiska institutet för vulkanologi, till danska DR.

Det kan vara svårt att bedöma om vi ska ta det som ett tecken på det ena eller andra, säger hon, men konstaterar samtidigt att det mest sannolika är att det blir ett utbrott.

Risken för ett utbrott – som kan skicka magma hundratals meter i luften – alldeles intill Grindavík fick i helgen myndigheterna att evakuera stadens drygt 4 000 invånare. Skadorna på vägar och infrastruktur som vatten- och elledningar är enligt myndigheterna omfattande.

"Förbereder oss"

Vid lunchtid på söndagen höll regeringen ett extrainsatt möte för att diskutera vilka åtgärder som behövs. President Gudni Jóhannesson sade på en tv-sänt tal på söndagskvällen att hela samhället måste förbereda sig på ett utbrott.

Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss på det värsta som naturens vilda krafter kan göra med oss.

Island, och Reykjanes i synnerhet, ligger rakt över “den mittatlantiska ryggen” där de eurasiska och nordamerikanska kontinentalplattorna möts. Det gör att vulkanutbrott är mycket vanliga. Men oftast är de så beskedliga, eller sker så avsides, att de inte utgör någon större fara.

Just Reykjanes har drabbats av tre utbrott på lika många år: i mars 2021, augusti 2022 och juli i år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.