A-
A+

A-traktor körde i 130 kilometer i timmen

Polisen har beslagtagit en A-traktor efter att den körts i cirka 100 kilometer i timmen över den tillåtna hastigheten. Arkivbild.
Polisen har beslagtagit en A-traktor efter att den körts i cirka 100 kilometer i timmen över den tillåtna hastigheten. Arkivbild.
MotorTT

Polisen har beslagtagit en A-traktor sedan den körts i cirka 100 kilometer i timmen över den tillåtna hastigheten. Polisen har varnat för manipulerade fordon och flera svåra olyckor har inträffat.

Annons

Annons

Det var i en trafikkontroll på E45 i Hoting som fordonets hastighet uppmättes till 130 kilometer i timmen, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.

Föraren, som är under 18 år, fick sitt körkort omhändertaget och är misstänkt för olovlig körning. En A-traktor får köras av personer som har fyllt 15, och som har mopedkörkort eller AM-körkort.

Efter flera allvarliga olyckor med A-taktorer analyserar Transportstyrelsen huruvida reglerna ska skärpas. Myndigheten ser bland annat över möjligheten att göra det svårare att manipulera hastighetsspärren.

Sedan sommaren 2020 accepteras en elektronisk spärrning med bilens ordinarie databox, vilket polisen beskrivit som "en totalkatastrof" för TT.

I en manipulerad a-traktor kan det räcka med en liten fjärrkontroll för att kunna växla mellan a-traktorläge och ett där motorn fungerar som i en vanlig bil. I a-traktorn är det heller inget bältestvång och vid ratten kan det alltså sitta en 15-åring med mopedkörkort.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.