A-
A+

Abortdömd kvinna fick lämna fängelset

Demonstrationer i San Salvador mot de hårda straff som utdömts mot kvinnor som anklagats för att ha gjort abort. Arkivbild.
Demonstrationer i San Salvador mot de hårda straff som utdömts mot kvinnor som anklagats för att ha gjort abort. Arkivbild.
El SalvadorTT-AFP

Annons

Annons

Annons

Annons

Klädd i vitt kunde den 28-åriga abortdömda Sara Rogel till slut lämna kvinnofängelset nära Zacatecoluca i El Salvador.

Där omfamnades hon av familjemedlemmar och sin advokat.

Hon har berövats sin frihet i nära nio år genom ett straff vi anser utdömdes på orättvisa grunder, säger advokat Karla Vaquerano som arbetar för aborträttsgruppen ACDATEE.

Steget ut i friheten kunde tas efter att Rogels 30-åriga straff för grovt dråp omvandlats till ett tioårigt fängelsestraff – och den sista delen av straffet gjorts om till villkorligt. Fram till i oktober 2022, då straffet anses vara avtjänat, får Sara Rogel dock inte lämna landet och hon måste gå i terapi.

El Salvadors abortlagstiftning är bland den hårdaste i världen. Förbudet mot att avsluta en graviditet gäller även vid våldtäkt, incest eller om moderns liv är i fara.

Rogel var 20 år, student och gravid i åttonde månaden när hon togs till sjukhus av sin familj. De hade hittat henne medvetslös efter att hon halkat när hon tvättade kläder. När hon var på sjukhus greps hon, misstänkt för att ha gjort en abort.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!