Adam Pålsson spelar ostukad Wallander

'Det var svettigt men det gav mig en autenticitet att vara den ende svensken', säger Adam Pålsson om att spela in 'Young Wallander' på engelska.
"Det var svettigt men det gav mig en autenticitet att vara den ende svensken", säger Adam Pålsson om att spela in "Young Wallander" på engelska.
TvTT

I "Young Wallander" skildras ett nutida Malmö där den unge polisen Kurt får sitt första fall. Rollen spelas av Adam Pålsson – på engelska.

För mig är dragningskraften med Wallander att han står för den goda kraften i en kall och mörk värld.

Annons

Annons

'Om det skulle vara så att 'Young Wallander' öppnar dörrar utomlands så skulle ingen vara gladare än jag. Om det inte händer så kommer jag att pinna på ändå', säger Adam Pålsson om sin fortsatta karriär.
"Om det skulle vara så att 'Young Wallander' öppnar dörrar utomlands så skulle ingen vara gladare än jag. Om det inte händer så kommer jag att pinna på ändå", säger Adam Pålsson om sin fortsatta karriär.
'Jag har prövat att göra jobb av andra skäl och det har aldrig blivit bra. Nu är jag 32 och nu vet jag ungefär vad jag behöver för att bli bra – och det är att jag tror på projektet och att jag brinner för det', säger Adam Pålsson.
"Jag har prövat att göra jobb av andra skäl och det har aldrig blivit bra. Nu är jag 32 och nu vet jag ungefär vad jag behöver för att bli bra – och det är att jag tror på projektet och att jag brinner för det", säger Adam Pålsson.
I 'Young Wallander' träffar den unge Kurt en viss ung Mona och kärlek uppstår. Pressbild.
I "Young Wallander" träffar den unge Kurt en viss ung Mona och kärlek uppstår. Pressbild.
Kurt Wallander (Adam Pålsson) får sitt första fall i 'Young Wallander'. Pressbild.
Kurt Wallander (Adam Pålsson) får sitt första fall i "Young Wallander". Pressbild.

Den gamle Wallander känner vi till vid det här laget. Trött, alkoholiserad, frånskild och ensam. Försvunnen i Alzheimers dimmor, till och med. Men den unge Wallander, vem är egentligen det?

Min Wallander är på många sätt samma person men det är klart att han är mer godtrogen, naiv om du vill. Han är en ung polis som ännu inte stukats av livet och vill ge den lilla människan upprättelse, säger Adam Pålsson, som tar upp stafettpinnen efter storheter som Rolf Lassgård, Krister Henriksson och Kenneth Branagh, som också spelat den ikoniska rollen.

Ende svensken

I likhet med den sistnämndes BBC-insats är det Wallander på engelska som gäller när produktionsbolaget Yellow Bird UK nu gör ett omtag med den Skånebaserade polisen för Netflix.

Adam Pålsson beskriver det som inledningsvis "lite svettigt" att spela på engelska.

Till en början var det en black om foten, att jag var svensk och de andra i produktionen var britter. Men ganska snabbt så tänkte jag på det som en superkraft att jag var den enda svensken, det gav mig en autenticitet, säger Adam Pålsson och fortsätter:
Jag kunde skryta med saker som att min pappa heter Kurt precis som Kurt Wallander och att min mormor har ett hus i samma by som Wallanders pappa.

Annons

Annons

Ingen nostalgi

I "Young Wallander", som består av sex avsnitt och får premiär den 3 september, bor Kurt i ett nutida Rosengård i Malmö, som präglas av klasskillnader och motsättningar. Den unga polisen dras in i sitt första fall när en ung kille blir våldsamt mördad i hans kvarter.

Det är ingen nostalgi, vår serie ligger långt ifrån 90-talets Wallander och det tror jag är helt nödvändigt.

TT: En och annan tittare kommer säkert att fundera över varför serien utspelas i nutid, böckernas Wallander var ju ung i en annan tid?

Nu träffade jag aldrig Mankell men vad jag förstår var hela avsikten med Wallander-projektet att låta deckargenren lura in läsaren till att fundera över samhället i dag och vart vi är på väg. Då hade det varit en skymf mot hela projektet att låta det utspela sig på 1970- eller -80-talen.

TT: Vad tror du att Henning Mankell hade tyckt om din Wallander?

Det går inte att ställa en mer hypotetisk fråga men jag har funderat på det i smyg. Och det finns väl bara en människa i världen som jag vill ska klappa mig på axeln och säga "bra gjort" och det är Henning Mankell. Jag hoppas att han hade varit glad och stolt.

Vill känna lust

Om "Young Wallander" öppnar dörrarna för fler internationella projekt återstår att se. "Ingen blir gladare än jag", säger Adam Pålsson, som dock inte brukar fantisera så mycket om framtiden.

Jag hanterar det som är framför mig och mitt enda kriterium är att jag ska känna lust till det jag gör. Jag har prövat att göra jobb av andra skäl och det har aldrig blivit bra. Nu är jag 32 och nu vet jag ungefär vad jag behöver för att bli bra – och det är att jag tror på projektet och att jag brinner för det.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons