Adoptivföräldrar kritiserar julkalendern

Från vänster: Sarah Rhodin, Johan Glans, Babben Larsson, Joel Adolfsson och Bibi Lenhoff i 'Mirakel'. Arkivbild.
Från vänster: Sarah Rhodin, Johan Glans, Babben Larsson, Joel Adolfsson och Bibi Lenhoff i "Mirakel". Arkivbild.
TvTT

Julkalendern i SVT lockar som vanligt miljonpublik varje dag. Samtidigt får den kritik för hur den framställer adoption och barnhem.

Annons

Annons

Annons

Annons

Årets julkalender "Mirakel" kritiseras av adoptivföräldrar och adoptionsföreningen Barnens vänner, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Orsaken är att kalenderns rollfigur Mira är föräldralös och bor på ett barnhem där hon väntar på att bli adopterad. Men i Sverige finns inga barnhem av det slaget. I programmet kallas också barhemmet HVB-hem, som i verkligheten är något annat.

Framställningen kan få negativa konsekvenser för adopterade barn, hävdar Mona Berglund vid föreningen Barnens vänner.

Barn riskerar att få stora frågor som är svåra att hantera. Frågor som: Hur blev du vald? Var du på HVB-hem? Lever dina riktiga föräldrar, säger hon till SVT.

SVT Barns avdelningschef Johanna Gårdare påpekar att "Mirakel" i första hand är en saga som handlar om tidsresor och inte en realistisk skildring av verkligheten.

"Som i all fiktion finns det delar som inte stämmer med verkligheten, det är fiktionens uppgift – att skapa fantasivärldar. Vi är ledsna om några upplever att vår skildring av adoption eller HVB-hem påverkar dem negativt", säger hon i ett skriftligt uttalande till Kulturnytt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons