A-
A+

Afrika kräver ersättning för slaveriet

Ghanas president Nana Akufo-Addo.
Ghanas president Nana Akufo-Addo.
AfrikaTT-AFP

Afrikanska länder samlas i Ghana för att enas om ersättningskrav för den koloniala slavhandeln.

Värdlandets president uppmanar länder i Afrika att förena sig i frågan om ersättning för ättlingar till dem som tvingats till slaveri. President Nana Akufo-Addo vill se ekonomisk ersättning till dem vars anfäder drabbades av kolonialismen och förslavades av europeiska länder och på de amerikanska kontinenterna.

Inga pengar kan ersätta de skador som den transatlantiska slavhandeln och dess konsekvenser åsamkat människor, sade Ghanas president och underströk att frågan om ekonomisk ersättning måste lösas.
Innan vi har kommit till en slutsats om ersättningar så förtjänar hela den afrikanska kontinenten en formell ursäkt från de europeiska länder som var inblandade i slavhandeln, fortsatte presidenten på mötet i huvudstaden Accra.

Nana Akufo-Addo ansåg att samarbete bör inledas i frågan med de många länder i Karibien som användes i slavhandeln.

Ghanas president fick stöd av Azali Assoumani, president i Komorerna och för närvarande är ordförande i Afrikanska unionen. Han sade att konsekvenserna av slaveriet fortfarande "sargar vår befolkning".

Kraven har tidigare framförts av Ghanas president i FN:s generalförsamling, men reaktioner från länder som handlade med och hade slavar har varit vaga.

Ett undantag var Tysklands president Frank-Walter Steinmeier som nyligen sagt en den tyska inblandningen i slavhandel i Tanzania "är en skam".

Men särskilt frågan om ekonomisk ersättning har hittills mötts av utdragen tystnad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.