A-
A+

Agrell: SR:s hantering av Ekoreporter måste utredas

Wilhelm Agrell, författare, freds- och konfliktforskare samt professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Bilden är från 2015.
Wilhelm Agrell, författare, freds- och konfliktforskare samt professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Bilden är från 2015.
MedierTT

Händelsen med reportern på Ekoredaktionen som gjorde reportage om den misstänkte islamist hon hade en relation med måste utredas.

Det anser Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, skriver SvD.

Annons

Annons

Annons

Annons

Reportern slutade sin tjänst på egen begäran i oktober sedan det blivit känt att hon hade en relation med en av de sex män som Säpo har pekat ut som ett hot mot rikets säkerhet och som regeringen beslutat att utvisa.

Hon hade dessförinnan gjort en rad reportage om handläggningen runt männen.

Ekochefen Klas Wolf-Watz har bland annat i nyhetssajten Doku, som avslöjade affären, försvarat hanteringen av reportern och det faktum att hennes inslag fått ligga kvar på SR:s sajt.

Mycket kritisk

Även Cilla Benkö, Sveriges Radios vd, tycker att besluten runt reportern varit korrekta. "Som chef kan man enbart agera på den information man har", sade hon i en Ekointervju.

Wilhelm Agrell är mycket kritisk.

Intervjun med radiochefen Cilla Benkö, för några dagar sedan, gav inte mycket ny fakta, för att uttrycka sig milt. Man fick inte reda på någonting. I stället viftar man bort och bagatelliserar det inträffade, säger han.

Annons

Annons

Fyra frågor

Enligt Agrell har SR:s trovärdighet skadats och han kräver nu en oberoende utredning om vad som hänt. Han listar de fyra viktigaste frågorna: Vilken information har Ekot och Sveriges Radio fått kring händelsen? Vem har fått informationen? När har man fått informationen? Vilka åtgärder har Sveriges Radio vidtagit?

Det handlar inte om att hänga någon eller peka finger. Jag anser bara att ärendet är för allvarligt för att släppas. Sakförhållandena måste klarläggas, fakta måste redovisas.

Rättad: I en tidigare version fanns oklar formulering kring Agrells krav på utredning

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!