A-
A+

AIK-ikonen sade farväl: "Tårar hela veckan"

Per Karlsson hyllades av publiken efter att ha gjort sin sista match i AIK.
Per Karlsson hyllades av publiken efter att ha gjort sin sista match i AIK.
FotbollTT

Efter nästan 20 år gjorde han sina sista minuter som AIK-spelare.

Och trots 0–1 mot Elfsborg blev det en avskedsfest som hette duga för klubblegendaren Per Karlsson.

Jag har haft tårar hela veckan, säger han.

Annons

Annons

Det blev inte det sportsliga avsked AIK ville ha för Per Karlsson, Sebastian Larsson och Mikael Lustig.

Men det blev trots allt en enda lång avskedsföreställning där Karlsson till slut fick göra sina sista minuter i AIK-tröjan.

Att det var en match där det mesta kretsade kring honom var tydligt. Lustig och Larsson gjorde båda sina sista matcher som professionella fotbollsspelare. Men de båda landslagsprofilerna fick ursäkta – det var Per Karlssons dag.

I tårar

Långt före avspark började AIK-supportrarna sjunga om Karlsson och den 36-årige trotjänaren märkbart tagen ut. När det sedan var dags för inmarsch och han placerades på mittplan kunde han inte hålla tillbaka tårarna.

Jag satt i bilen på vägen hit och hade solglasögon på mig så att man inte skulle se att jag satt och grät lite. Så fort jag har funderat på vad som komma skall har jag blivit känslosam, säger Karlsson.

Karlsson hyllades rejält även under matchen och det fortsatte efter slutsignalen. Tillsammans med Lustig och Larsson, spelarnas familjer och resten av truppen gick han ett varv runt planen och tackade hemmapubliken med ett tal.

Efter matchen är det en känslosam före detta fotbollsspelare som möter medier.

Det är svårt att ta in att det var så mäktigt som det var, säger Karlsson.

Ett väldigt känslosamt ögonblick för Karlsson var när han hörde Pet Shop Boys låt "Go West" innan han skulle ut på planen. En låt han hade hoppats få höra.

Jag hörde den i tunneln. Den har jag alltid relaterat till fotboll och uppladdning inför match. Det skar i hjärtat.

Annons

Annons

Blir en whisky

Det finns mycket att blicka tillbaka på under den långa karriären. Dubbla SM-guld och det mäktiga avskedet under söndagen är två saker.

Men också försäsongsträningar i februari.

Jag kommer att minnas sådant med glädje också. De dagar då det har varit regnigt, kallt och blött och man har tränat hårt.

Nu väntar ett liv där Per Karlsson inte länge är fotbollsspelare.

I kväll kommer jag bara låta det sjunka in. Jag ska träffa min familj och släktingar som var här och fick se hela spektaklet, det ska bli kul att få ge alla en kram.

Och kvällen lär sluta på en plats i hemmet han mycket väl kan hamna på när nostalgin kryper på.

Det blir det. En whisky i fåtöljen blir det garanterat, säger han.

Fick klartecken

Karlsson, som har haft hjärnskakningsproblem och formellt sett är sjukskriven, fick inleda på bänken mot Elfsborg. Karlsson hade stämt av med Försäkringskassan för att kunna spela matchen och fått klartecken. Före avspark pratade han också om sin önskan att få beträda Friends arenas gräs som AIK-spelare en sista gång.

I matchens sista minut byttes Karlsson in till dagens högsta jubel och därmed landar AIK:s meste spelare genom tiderna på 438 tävlingsmatcher för klubben.

Att byta in honom trots underläge var en självklarhet för AIK-tränaren – och det var också viktigt för Karlsson.

Jag hade förstått om jag hade behövt vara på bänken då vi jagade och hela den biten. Men att slippa stå här i kostym och bli avtackad och i stället få göra det i fotbollskläder var viktigt för mig.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.