A-
A+

Akademien förlorar mot nazistorganisation

Svenska Akademien förlorade mot Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront i domstol. Arkivbild.
Svenska Akademien förlorade mot Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront i domstol. Arkivbild.
LitteraturTT

Svenska Akademien förlorar den rättsliga striden mot Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront om hur äldre diktverk får användas. Domen kommer att öppna för fler kontroversiella användningar av klassikerna, tror bedömare.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det blev inget bifall i patent- och marknadsdomstolen för Svenska Akademiens begäran om att de båda föreningarna ska förbjudas att återge utdrag ur klassiska diktverk av Esaias Tegnér, Viktor Rydberg och Verner von Heidenstam samt "Hávamál".

Enligt domen ska Akademien nu i stället ersätta både Nordfront och NMR för rättegångskostnader på 690 000 respektive 800 000 kronor.

Hoppades på förbud

Bakgrunden är att Nordfront på sin webbplats bland annat har publicerat utdrag ur Esaias Tegnérs nationalromantiska diktverk "Krigssång för skånska Landtvärnet", "Svea" samt "Vikingabalk". Akademien menar att publiceringarna har skett i anslutning till våldsbejakande innehåll som förespråkar hat och kan utgöra hets mot folkgrupp. Vidare att de nu döda författarna påstås dela rörelsens åsikter.

Akademiens inställning är att publiceringarna utgör brott mot det så kallade klassikerskyddet som nu för första gången har prövats i domstol.

Den avgörande frågan i målet kom att bli om klassikerskyddet är tillämpligt då ett verk – utan att ha bearbetats eller i någon form förändrats – har återgetts i ett kränkande sammanhang. Nej, menar domstolen, som i brist på tidigare praxis utgått från lagarbeten från 1950-talet. Utifrån dessa drar man slutsatsen att klassikerskyddet bara går att tillämpa om de litterära verken utsatts för förändringar.

En modern författare som får sina dikter infogade i kollage med attacker mot homosexuella och grova våldsskildringar som gång på gång fälls för hets mot folkgrupp kan ta hjälp av rättsväsendet, framhåller Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare till TT.

Men författare som har dött har ju inte den möjligheten, och det är ju där vi ser att klassikerskyddet kommer in, säger han.

Annons

Annons

"Människovärdet"

Anders Kylhammar, Svenska Akademiens juridiske ombud, jämför de klassiska diktverken med offentliga parker.

Alla får vistas i dem, det är meningen, men man får inte uppföra sig hur som helst där. Det finns gränser för det man gör med allmän egendom och i det här fallet tycker vi att det handlar mycket om människovärdet. Kulturarvet ska inte lånas ut till en kränkande kontext med hets mot judar och homosexuella och andra folkgrupper. Det är så vi har sett på saken.

Nordfront har flera gånger tvingats rensa sin sajt efter fällande domar för hets mot folkgrupp framhåller Kylhammar.

Det är en pågående juridisk åtgärd. Om diktverken publiceras i den kontexten får den ansvarige utgivaren fortsätta rensa hemsidan från hetsuttalanden. Det är det positiva när man ser på rättssamhällets insatser mot den här typen av publiceringar.

Betyder då dagens dom att det är fritt fram att använda de klassiska diktverken så som Nordfront har gjort?

Det är svårt att säga, tycker jag. Varje domstolsprövning sker utifrån fakta i målet, men att det är fritt fram att göra hur som helst med litterära texter tycker jag inte att man kan tolka domen som, säger Anders Kylhammar som nu har tre veckor på sig att analysera domskälen och tillsammans med Svenska Akademien bestämma om man ska gå vidare och överklaga eller inte.

Kontroversiella användningar

Catarina Ekdahl, jurist på Patent- och registreringsverket tror att domen kommer att öppna för mer kontroversiella användningar av klassiska verk.

- Det är inte osannolikt att det kommer att inträffa så länge de används i original, för det är det som sägs i domen. Sedan kan vi också säga att skulle vi komma in på andra konstarter skulle ett nytt fall behöva prövas på nytt, för det här tar sikte på just det här sammanhanget, säger hon.

Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront har hela tiden menat att Svenska Akademiens yrkanden ska avvisas. TT har utan framgång sökt deras juridiska ombud.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?