A-
A+

Åklagare: 15-åring mördade jämnårig för 85 000

Flera personer åtalas för mordet på en 15-årig pojke i Stockholmsförorten Skogås i slutet av januari. Arkivbild.
Flera personer åtalas för mordet på en 15-årig pojke i Stockholmsförorten Skogås i slutet av januari. Arkivbild.
BrottTT

En 15-åring sköts till döds inne på en restaurang i Skogås i slutet av januari. Mordet ska ha utförts av en jämnårig pojke som hyrdes in mot betalning, enligt åklagare Ida Arnell.

Efteråt ska han ha åkt till NK och köpt lyxvaror för tusentals kronor.

Hans motiv är helt ekonomiskt, säger hon.

Annons

Tio personer åtalas nu i utredningen om dödsskjutningen på 15-åringen i Skogås centrum söder om Stockholm den 28 januari i år.

Enligt utredningen var mordet en hämnd efter en skjutning mot ett bostadshus nio dagar tidigare, som ska ha riktats mot nära anhöriga till den så kallade "kurdiska räven", ledare för Foxtrotnätverket och misstänkt för att stå bakom en stor del av det gängvåld som skett i Stockholm under 2023.

Chattar som man kommit över från den krypterade meddelandetjänsten Signal visar hur hämnden börjar planeras kort därpå, säger Ida Arnell.

Man vill då lokalisera den här 15-åringen, som man bedömt har varit med vid det här tillfället, säger hon.
Så vi kan se att det här mordet börjar planeras lite drygt en vecka innan det sker, men att det då blir av den 28:e.

Vän åtalad

Offret befann sig inne på restaurangen tillsammans med två vänner, som båda avlägsnade sig precis före mordet. Den ena av dem åtalas för medhjälp till mord, då han enligt utredningen under dagen löpande lämnar uppgifter till andra om var 15-åringen befinner sig.

Pojken är sedan ensam inne på restaurangen när mördaren kommer in och skjuter honom i huvudet. 15-åringen förs till sjukhus med ambulanshelikopter men hans liv går inte att rädda.

Den i dag 16-årige pojke som åtalas misstänkt för att ha avlossat skotten har enligt Ida Arnell hyrts in utifrån mot en betalning på 85 000 kronor. Han ska ha försetts med vapen och transport till och från brottsplatsen, och även tilldelats en lägenhet att vara i efter mordet.

Åkte till NK

Ida Arnell bekräftar även medieuppgifter om att pojken kort efter mordet åker till varuhuset NK i Stockholm och köper varor för flera tusen kronor.

Ja, det stämmer, säger hon.

Pojken har tidigare via sin försvarare meddelat att han förnekar brott.

De chattar som utgör viktig bevisning i målet kom man över i en telefon som först dök upp i en annan utredning. Utöver dem finns vittnesiakttagelser och kartläggningar av de olika misstänkta som styrker åtalet, menar åklagaren.

Bland övriga som åtalas i målet rör misstankarna medhjälp till mord, förberedelse till mord, stämpling till mord, grovt vapenbrott, narkotikabrott och underlåtenhet att avslöja brott.

En av de åtalade är en 20-åring som i juni dömdes till 18 års fängelse för att ha beordrat pojkar att utföra grova våldsdåd tre dagar i följd i södra Stockholm. Han åtalas tillsammans med en 16-åring för stämpling till mord.

Bland de åtalade finns även två 18-åringar och en 17-åring som alla går i samma klass i en gymnasieskola i Stockholm. Två av dem åtalas för förberedelse till mord på 15-åringen, medan en av dem åtalas för medhjälp till mord.

En 25-årig man misstänks ha varit den som anstiftat mordet, men han åtalas inte nu eftersom utredningen gällande honom inte är klar.

Huvudförhandling i Södertörns tingsrätt inleds den 25 september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.