A-
A+

Åklagare: Ingen annan orsakade Löfvings död

Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm, blev 61 år. Arkivbild.
Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm, blev 61 år. Arkivbild.
BrottTT

Förundersökningen om den tidigare regionpolischefen Mats Löfvings död läggs ned.

"Vid en samlad bedömning konstaterar jag att det får anses vara uteslutet att någon annan person har orsakat hans död", säger chefsåklagaren Torsten Angervåg i en kommentar.

Annons

Annons

Mats Löfving hittades död i sin bostad i Norrköping den 22 februari. Tidigare samma dag hade polisens externa utredare presenterat en rapport där han anklagades för att ha agerat jävigt i flera fall på grund av sitt förhållande med den före detta underrättelsechefen Linda Staaf.

Utredaren Runar Viksten sade även att rikspolischefen Anders Thornberg borde överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst.

Utredningen fick kritik, bland annat för att ett personalärende presenterades på en presskonferens.

Förundersökning inleddes

Efter att Löfving hittades död inleddes en förundersökning för att utesluta att ett brott låg bakom dödsfallet.

Bland annat genomfördes en kriminalteknisk undersökning och förhör har hållits, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Men nu har förundersökningen lagts ner.

"Det finns inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts. Förundersökningen ska därför läggas ned", säger chefsåklagaren Torsten Angervåg i pressmeddelandet.

Rättsmedicinalverket har nu även kommit med ett preliminärt obduktionsutlåtande. Enligt det är det inget som pekar på att dödsfallet orsakades av någon annan person.

Efter Löfvings död kom det även in flera anmälningar om att polisen skulle ha brutit mot arbetsmiljölagen i samband med det inträffade.

Tidigare i veckan beslutade Per Nichols, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, att inte inleda en förundersökning om arbetsmiljöbrott.

"I detta fall har det helt enkelt inte framkommit tillräckligt med omständigheter som talar för att det är ett brott bakom det inträffade, som i sig givetvis är en oerhört tragisk händelse. Jag har därför beslutat att förundersökning inte ska inledas", sade han i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Ytterligare anmälan

Polisen har också gjort en anmälan om det inträffade till Arbetsmiljöverket. Om myndigheten anser att det finns skäl att göra en åtalsanmälan till polisen kommer den anmälan att prövas separat.

"Efter det tragiska dödsfallet inom Polismyndigheten fick vi en anmälan från arbetsgivaren den 24 februari. Nästa steg är att vi gör en inspektion, enligt de rutiner vi har. Denna ska äga rum hos Polismyndigheten i Stockholm", har enhetschef Ulrika Scholander vid Arbetsmiljöverket tidigare sagt i en skriftlig kommentar till TT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.