A-
A+

Åklagare: Ingen koppling till våldsvåg

En tredje person har anhållits misstänkt för inblandning i explosionen i ett bostadshus i Norrköping.
En tredje person har anhållits misstänkt för inblandning i explosionen i ett bostadshus i Norrköping.
BrottTT

Tre personer har anhållits misstänkta för explosionen i Norrköping.

Chefsåklagare Torsten Angervåg uppger enligt Norrköpings Tidningar att polisen just nu inte ser någon koppling mellan söndagens explosion och sommarens våldsvåg i staden.

Annons

Vi är i ett väldigt tidigt skede av utredningen, men det jag kan säga är att jag i nuläget inte har fått till mig någonting som tyder på ett samband med våldsvågen, säger åklagaren enligt tidningen.

De tre personerna är anhållna för delaktighet i sprängningen i flerfamiljshuset. Två av dem är misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Förhör med de tre misstänkta sker troligtvis under måndagseftermiddagen.

"Efter förhören kommer jag att ta ställning till om de ska vara fortsatt anhållna eller om de ska släppas på fri fot", sade Torsten Angervåg i ett pressmeddelande tidigare på måndagen.

Helikopter och drönare

Utredningen pågår även med olika tekniska undersökningar.

Samtidigt har vi förstärkt våra resurser i området med kameraövervakning, drönare och polishelikopter, säger Frida Braf, chef för lokalpolisområde Norrköping.

Norrköpings kommun uppger att alla som behövde fick hjälp med rum på hotell eller vandrarhem under natten till måndagen. Andra flyttade in hos anhöriga eller bekanta. Omkring 100 personer behövde hjälp att få tak över huvudet.

Fortfarande vid lunchtid på måndagen vet ingen hur många hyresgäster som behöver få tag på en ny bostad.

Samtliga fastighetsägare i stan har kontaktat oss och erbjudit lägenheter, säger Andreas Laurell, förvaltare hos Gustafssons bostäder, som äger det eldhärjade huset.

Totalförstörda lägenheter

Om och när hyresgästerna kan flytta tillbaka är oklart.

Jag chansar på att åtminstone ett 30-tal lägenheter kommer att behöva ersättas. Fastigheten är i stort sett totalförstörd och en del lägenheter är helt uppbrunna. De boende har ingenting att komma tillbaka till, säger Tony Georgson, kommunens tjänsteperson i beredskap.

Han berättar att omkring 50 personer kom till ett möte i Matteus kyrka på måndagsmorgonen. Där fick de drabbade en lägesrapport.

De flesta är oroliga, många är ledsna över alla minnen som blev kvar i lägenheten. De frågar vad de ska börja med, säger Tony Georgson och konstaterar att flera kan behöva bo på hotell i ytterligare minst en natt.

"Det finns värme"

Hos fastighetsägaren Gustafssons bostäder försöker personalen få en uppfattning om hur många lägenheter som är obeboeliga. Kanske ett 50-tal är deras mycket grova uppskattning.

Den tekniska utredningen pågår och huset säkras upp. Mer information har vi inte till våra hyresgäster, säger Andreas Laurell.
Men det finns hjälp och värme. Samtliga fastighetsägare i stan har kontaktat oss och erbjudit lägenheter, fortsätter han.

Rättat: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om vem som anhöll de misstänkta.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.