-
+

Åklagare väcker bevistalan mot tonåring

Åklagare väcker bevistalan mot en pojke som misstänks för att ha knivskurit en annan pojke så illa att han dog. Arkivbild.
Åklagare väcker bevistalan mot en pojke som misstänks för att ha knivskurit en annan pojke så illa att han dog. Arkivbild.
BrottTT

Åklagaren väcker bevistalan mot en pojke som misstänks ha orsakat en 17-årig pojkes död i Huskvarna. Brottsrubriceringen är dråp.

Annons

Annons

"Socialnämnden i Jönköpings kommun har inkommit med begäran om bevistalan. Eftersom brottet är mycket allvarligt är bevistalan påkallad ur allmän synpunkt", säger kammaråklagare Adam Rullman i ett pressmeddelande.

Den som är yngre än 15 år när ett brott begås kan inte åtalas och kan heller inte få någon straffrättslig påföljd. Däremot kan åklagare väcka en bevistalan, som motsvarar ett åtal, för att domstolar ska få avgöra om den anklagade unga personen har gjort sig skyldig till brott.

Svåra skärskador

17-åringen hittades i stadsparken i Huskvarna med svåra skärskador en kväll i augusti och avled senare på sjukhus. Den misstänkte, då 14 år gammal, har i förhör medgett att han utdelat knivhugget mot 17-åringen men hävdar att han handlat i nödvärn.

Enligt förundersökningen har det framkommit att det uppstod handgemäng mellan 17-åringen och en annan person. Den misstänkte, nu 15 år, uppfattade det som att han själv och andra var utsatta för fara. Han ska då ha valt att använda den kniv han hade med sig.

”Eftersom pojken inte varit direkt involverad i det inledande bråket vill jag att domstolen prövar om pojkens agerande kan omfattas av nödvärnsrätten", säger Adam Rullman i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Försvarligt handlande

Om rätten kommer till slutsatsen att pojken befunnit sig i nödvärnssituation vill åklagarna att domstolen prövar om pojkens handlande är försvarligt, det vill säga om han gjort mer än vad som krävts för att avvärja ett brottsligt angrepp.

"Inget tyder på att pojkens direkta avsikt har varit att döda 17-åringen. Med hänsyn till pojkens avsikter med agerandet bör det i första hand rubriceras som dråp", säger Adam Rullman.

Pojkens juridiska ombud Elisabeth Nygren har tidigare bekräftat att 15-åringen är omhändertagen enligt lagen om vård av unga och placerad på en institution. Utöver pojken har en 19-åring och en 21-åring varit misstänkta för inblandning, men de har helt avförts från utredningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss