Åklagaren: Alla spår pekar mot Tjetjenien

Den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov i Attunda tingsrätt. På måndagen inleddes rättegången mot två personer som åtalats för inblandning i mordförsöket på honom.
Den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov i Attunda tingsrätt. På måndagen inleddes rättegången mot två personer som åtalats för inblandning i mordförsöket på honom.
BrottTT

Mordförsöket på regimkritikern Tumso Abdurachmanov i Gävle beskrivs som ett rent beställningsdåd från Tjetjenien.

Nu inleds rättegången mot två personer som misstänks för inblandning i attacken.

Annons

Annons

Tumso Abdurachmanov anländer till säkerhetssalen i Attunda tingsrätt på måndagen.
Tumso Abdurachmanov anländer till säkerhetssalen i Attunda tingsrätt på måndagen.
Det är aktörer med kopplingar till den tjetjenska ledningen som inte bara har motiv, resurser och förmågan att utföra den här operationen, utan också haft ett syfte att en gång för alla slå ut Tumso Abdurachmanov, säger åklagare Per Lindqvist i sin sakframställan i Attunda tingsrätt på måndagen.
Alla spår i utredningen menar jag pekar mot Groznyj, huvudstaden i Tjetjenien.

Det var den 26 februari i år då den tjetjenske regimkritiske bloggaren Tumso Abdurachmanov vaknade i sin bostad i Gävle av att han fick ett kraftigt slag i huvudet av en man som satt gränsle över honom i sängen.

"Mannen sade inget utan mer röt eller morrade och såg rasande ut", berättade Abdurachmanov i polisförhören som hölls efter den våldsamma attacken.

Angriparen gav sig på Abdurachmanov med en hammare. Bloggaren fick en skada i pannan men lyckades försvara sig och övermanna sin angripare. I en blodig video som Abdurachmanov publicerade i sina kanaler fick han angriparen att erkänna att han kommit från Moskva.

Rysk medborgare

Manen som misstänks för att ha genomfört hammarattacken är en rysk medborgare i 30-årsåldern.

Han förnekar gärningen, men är beredd att underkasta sig ansvar för grov misshandel, säger mannens advokat Gustaf Andersson när förhandlingen inletts i Attunda tingsrätt på måndagen.

Annons

Annons

Hade relation

Den andra person som ställs inför rätta är en kvinna i 30-årsåldern som hade en relation med Abdurachmanov. Även hon är rysk medborgare och hon står åtalad för medhjälp till försök till mord.

Enligt åtalet har hon bland annat fotograferat regimkritikerns bostad och skickat bilderna till andra personer. Hon ska också ha släppt in den misstänkte angriparen i Abdurachmanovs lägenhet när attacken genomfördes.

Hon förnekar brott, säger hennes advokat Ulf Andersson i tingsrätten.

Enligt åklagare Per Lindqvist har mordförsöket i Gävle sin grund i kritik som Abdurachmanov riktat mot pappan till Ramzan Kadyrov, president i delrepubliken Tjetjenien.

Kritiken fick Magomed Daudov, talman i Tjetjeniens parlament, att uttala en blodshämnd mot bloggaren.

Ser fram emot rättvisa

Enligt Abdurachmanovs målsägarbiträde advokat Jens Sjölund ser hans klient fram emot rättegången.

"Han är av uppfattningen att det är viktigt att rättvisan får sin gång för det som hände", säger Sjölund i en skriftlig kommentar.

"För honom råder inga tvivel om att det är ett beställningsdåd av den ryska regim som styr i Tjetjenien. En regim till vilken han är en av de mer frispråkiga kritikerna".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons