A-
A+

Åklagaren: Lägenhetsmotiv bakom styckmord

Ön Varö i Karlskrona skärgård sedd från Skillingenäs. Här hittades kvarlevorna av en man som försvann förra sommaren. Arkivbild.
Ön Varö i Karlskrona skärgård sedd från Skillingenäs. Här hittades kvarlevorna av en man som försvann förra sommaren. Arkivbild.
BrottTT

Två män åtalas för att ha mördat en 57-årig man i Karlskrona och för att därefter ha styckat hans kropp och grävt ner hans kvarlevor.

Enligt åklagaren ska motivet ha varit att de ville bo kvar i mannens lägenhet.

Annons

Annons

Annons

Annons

När han ville flytta tillbaka till sin lägenhet så togs inte det här emot så väl. Då bestämde man sig för att man skulle döda honom, säger åklagare Anna Johansson till TT.

Hon menar att det främsta motivet är lägenheten. Det har också visat sig att 57-åringen hade lånat ut betydande belopp till en föreningsverksamhet som de mordåtalade var involverade i. Även detta kan ha spelat roll, menar åklagaren.

Männen är 22 och 23 år gamla och blev tidigt misstänkta för att vara inblandade i mannens försvinnande, bland annat eftersom de var de sista som träffat honom. Först häktades de för människorov och sedan stärktes misstankarna mot dem.

Lades i väskor

Nu åtalas båda för mord och brott mot griftefriden. De har i förhör berättat hur 57-åringen slogs ihjäl med en skiftnyckel i sin egen lägenhet. Därefter styckades kroppen i sex delar som lades i väskor och transporterades till Varö i Karlskrona skärgård, där kroppsdelarna grävdes ner.

Advokat Eric Widner försvarar 23-åringen, som erkänner brott mot griftefriden och medhjälp till mord. Advokaten håller med åklagaren om att lägenheten är en del av motivet, men understryker att det finns en vidare motivbild.

Det framstår som att det är planerat, men det finns en betydligt större bakgrund och historik före juli 2020, som går tillbaka i tiden, säger Eric Widner.
Han ångrar det djupt och förstår inte riktigt hur det kunde bli så, säger han om 23-åringen.

Annons

Annons

Största sökinsatsen

Kvarlevorna efter mannen hittades först mer än tre månader senare, efter det som beskrivs som den största sökinsatsen någonsin i Karlskronas skärgård.

Magnus Bergman, chef för lokalpolisområde Karlskrona, beskriver sökandet som mycket omfattande och komplicerat. Bland annat involverades specialsökhundar, helikopter, flyg, undervattensfarkoster och dykare.

"Vi har haft ovärderlig hjälp av resurser från bland annat Kustbevakningen, Försvarsmakten, Missing people och polisens egna dykare för att kunna söka i skärgården", säger han i ett pressmeddelande.

Men det var 23-åringens erkännande i oktober som ledde till att kvarlevorna hittades, då han pekade ut platsen i förhör.

I januari gjorde sedan även 22-åringen medgivanden i förhör.

Min klient erkänner att han tillsammans och i samförstånd med den andre tilltalade har tagit livet av målsäganden, säger hans försvarsadvokat Karl Hamstedt.

Advokaten delar inte åklagarens beskrivning av motivet till brotten.

Det är inte ett materiellt eller ekonomiskt motiv, utan det här beror i grund och botten på psykisk ohälsa. Den här psykiska ohälsan har fått honom att agera på ett sätt som han inte hade gjort om han hade varit frisk, säger han om 22-åringen.

Mördad direkt

Enligt åklagaren blev mannen mördad mer eller mindre direkt när han kom till sin lägenhet den 25 juli förra sommaren. Hon hävdar att det var planerat, vilket bland annat bevisas av att bågfil, bågfilsblad och annan utrustning hade införskaffats i förväg.

Efteråt försökte de båda männen städa lägenheten, men där hittade polisen sedan blodiga städtrasor med spår av den mördades dna.

Ett vittne observerade hur de två männen på morgonen den 26 juli lastade tunga väskor ombord på en bohusjolle, som männen köpt tidigare under sommaren. Även i båten har blodspår från den mördade hittats.

En mindre rättspsykiatrisk undersökning har indikerat att båda kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning – både vid gärningstillfället och vid undersökningstillfället. Därför genomförs nu en större rättspsykiatrisk undersökning innan rättegången startar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?