Åklagaren om artskyddsdomen: "Jag är nöjd”

En man döms till fängelse i det största artskyddsbrottmålen i sitt slag i Sverige. Arkivbild.
En man döms till fängelse i det största artskyddsbrottmålen i sitt slag i Sverige. Arkivbild.
BrottTT

En man i 50-årsåldern döms till ett år och fyra månaders fängelse för grovt artskyddsbrott och smuggling. Domen kommer i det största artskyddsbrottsmålet i Sverige.

Jag är nöjd med domen, säger Christer Jarlås, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål till TT.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

På nätet bjöd mannen ut klor av svartbjörn och fjädrar av vithövdad havsörn. Han var sedan barndomen intresserad av den amerikanska urbefolkningen. Men många av djurdelarna kom från skyddade djurarter.

Miljöåklagare Christer Jarlås som drivit målet har tidigare sagt att omfattningen av försäljningen gör det till det största målet i sitt slag i Sverige hittills.

Imponerad av domen

Jag är imponerad av domen, den är mycket välskriven. Jag tror inte man kan skriva bättre om det här. Man dömer i enlighet med mitt yrkande men drar av några månader för att det tog lång tid, säger han.

Målet inleddes redan 2016.

Jag kommer inte att överklaga självständigt, konstaterar Christer Jarlås.

Mannens försvarare advokat Marie Abrahamsson är av en annan åsikt i sin analys.

Vi håller inte med domstolen. Vi tycker de målar i lite svepande penseldrag. Jag hade velat ha en bedömning av varje enskilt föremål, säger hon till TT.

Annons

Annons

Äkta djurdelar

Tingsrätten har kommit fram till att åklagaren har styrkt att den åtalade mannen lagt ut över 200 annonser, att han sålt de föremål åklagaren påstått och att föremålen som varit aktuella är äkta djurdelar från djur skyddade i den så kallade CITES-konventionen.

Ett av skälen till att varje gärning bedömts som grov är att den utgjort ”ett led i en brottslighet som utförts systematiskt”, skriver rätten i sin dom.

Mannen döms också för smuggling av en kungsörn som han köpt från en konservator i Norge och tagit in i Sverige utan rätt dokumentation.

Förnekar brott

Mannen beskriver sig själv som djurvän. Han förklarar att han är emot jakt, och är för djuren och för naturen. Han har hela tiden förnekat brott. Han har under rättegången hävdat att många av föremålen inte är äkta, och att han ärvt dem från sin mor och från en nära vän. Och att han handlat i god tro.

Vi funderar naturligtvis på om vi ska överklaga. Men vi har inte bestämt det än. Vi får se var det landar, säger Marie Abrahamsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons