A-
A+

Åklagaren om avliden morddömd: Tragisk utgång

'Det är en väldigt tragiskt utgång som vi bara givetvis kan beklaga', säger åklagare Åsa Hiding om mannens död. Arkivbild.
"Det är en väldigt tragiskt utgång som vi bara givetvis kan beklaga", säger åklagare Åsa Hiding om mannens död. Arkivbild.
BrottTT

En man som i fredags hittades död efter att ha dömts till 18 års fängelse för mord hade inte begärts häktad i väntan på domen. Åklagare Åsa Hiding står fast vid att beslutet att inte begära honom häktad var korrekt.

Annons

Annons

Annons

Annons

Min bedömning är nog fortfarande med de kända fakta vi hade då att det var korrekt. Sedan kan vi bara beklaga det som sedan hände. Det är en väldigt tragisk utgång, säger Åsa Hiding.

Det var klockan 11 i fredags som Göta hovrätt meddelade sin dom i det mycket uppmärksammade mordfallet på en kvinna i Hjärsta i Örebro våren 2018. Den 47-årige mannen som frikändes från mordet av Örebro tingsrätt i maj förra året dömdes nu i stället för mord till 18 års fängelse.

På fri fot

Åklagaren hade inte begärt att mannen skulle häktas efter den avslutade huvudförhandlingen i hovrätten, varför mannen var på fri fot när morddomen mot honom meddelades.

I samband med att domen meddelades yrkade hovrätten att han skulle häktas, men cirka 15 minuter efter det att domen blivit känd larmades polis om att den dömde mannen hittats död ute på landsbygden i Örebro kommun.

TT: Varför begärdes han inte häktad i väntan på dom?

När vi avslutade förhandlingen sade vi att vi har förståelse för att hovrätten har mycket material att ta ställning till under överläggningen och att det kommer ta viss tid. Den nu dömde personen hade då varit på fri fot i över ett år och då fanns det inget som indikerade att det skulle få det här tragiska slutet, säger Åsa Hiding.
Min bedömning där och då var att beslutet om häktning skulle hovrätten ta när överläggningen avslutades och senast i samband med dom.

Annons

Annons

Korrekt yrkande

Den bedömningen gjordes trots att mannen var åtalad för mord och trots att man bedömde att det finns "en viss flyktfara".

Vi ska komma ihåg att det här är en svensk medborgare som inte tidigare visat någon större flyktfara. Så med den bakgrunden och med då kända fakta vi hade då var min bedömning att det här var ett korrekt yrkande, säger Hiding.

En man som befann sig på samma adress där den dömde 47-åringen hittades död greps och anhölls i fredags som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för mord. Mannen släpptes dock under lördagen och polisens presstalesperson uppger för Nerikes Allehanda att misstankarna mot honom har "kraftigt försvagats".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss