A-
A+

Åklagaren väver bevisning – känslosamt i rätten

Den åtalade 17-åringen och hans försvarsadvokat Hans Palm under rättegången om polismordet i Göteborg.
Den åtalade 17-åringen och hans försvarsadvokat Hans Palm under rättegången om polismordet i Göteborg.
BrottTT

Åklagaren Linda Wikings framställan av vad som hände när en polisman sköts till döds i Göteborg tog nästan hela den första rättegångsdagen.

Metodiskt gick hon igenom vittnesmål, fynd av kläder och vapen, dna-träffar, och övervakningsbilder från morddagen.

Annons

Annons

Åklagaren Linda Wiking i samband med rättegångsstarten.
Åklagaren Linda Wiking i samband med rättegångsstarten.

Den åtalade 17-åringen nekar till de brott han anklagas för. Han lyssnade lugnt till åklagarens långa anförande, så vitt man kunde se. Pojken kommer att förhöras på tisdagen.

Kammaråklagare Linda Wiking sitter vänd mot 17-åringen medan hon talar – lugnt, tydligt och formellt. Hon riktar blicken mot en stor skärm alldeles bakom pojken, där olika protokoll, bilder och filmer visas. Men hon tittar också rakt mot honom.

Åklagarens poäng är att det finns väldigt många omständigheter som pekar på att 17-åringen kan vara den person som sköt polismannen Andreas Danman i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg sent på kvällen den 30 juni.

Mordet på Danman skedde bara drygt 100 meter från restaurangen på Vårväderstorget där två personer sköts ihjäl och åtta skadades 2015. Den gången var de inblandades mobiltelefontrafik väsentlig i de fällande domarna.

Den nu åtalade 17-åringen använde ingen mobiltelefon just den dagen då polismannen mördades.

Gott om kameror

Men det finns numera gott om övervakningskameror i Biskopsgården. Åklagaren presenterade en kavalkad av bilder som visade hur 17-åringen rört sig i stadsdelen under dagen. Genom sin advokat, Hans Palm, meddelade pojken också att det var just han på i stort sett alla bilder. Fram till 22-tiden, ungefär.

Frågan som Göteborgs tingsrätt ska besvara är om 17-åringen också är den person som, mörkklädd och på elsparkcykel, sköt Andreas Danman när de två möttes i en gatukorsning.

Polismannen åkte på sin eldrivna polismoped när han träffades så illa att han avled. Flera personer såg skottlossningen.

Flera av Andreas Danmans anhöriga ser ut att gråta vid ett par tillfällen under åklagarens framställning, särskilt när flera larmsamtal från allmänheten om skottlossning spelas upp.

Annons

Annons

Beskriver mammans oro

Den åtalades mamma är också med i rättssalen. Åklagaren Linda Wiking redogör för hur mamman flera gånger bett myndigheterna om hjälp, eftersom hon var orolig för att pojken skulle skada sig själv eller någon annan.

17-åringen är tidigare dömd för mordförsök mot en av de tre 19-åringar som han nu också är åtalad för att ha försökt döda, några minuter före skotten mot polismannen.

Den gången slapp mamman betala skadestånd för sonens brott, eftersom tingsrätten ansåg att hon gjort allt man rimligen kunde begära.

När 17-åringen senare rymt från en fosterfamilj och återvänt till Biskopsgården, var mamman rädd för att han skulle användas av äldre pojkar i det pågående gängkriget – som redskap för döda någon på andra sidan.

Åklagaren menar att det var just det pojken försökte göra på kvällen den 30 juni. Först sköt han mot de tre 19-åringarna. Sedan sköt han Andreas Danman, enligt åklagaren. Men planen var inte att döda någon polisman.

Andreas Danmans anhöriga begär att få sammanlagt nästan en halv miljon kronor i skadestånd.

Brottsoffer kom inte

Ingen av de tre 19-åringarna, som enligt åklagarens beskrivning är brottsoffer i målet, kom till rätten under den första förhandlingsdagen.

Advokat Hans Palm begärde att rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar, med hänsyn till den åtalades ålder. Det sade dock tingsrätten nej till, eventuellt med undantag för vissa delar.

Domaren Göran Lundahl konstaterar att händelserna som rättegången handlar om redan fått stor uppmärksamhet i medierna, och att ytterligare uppmärksamhet därför inte kan anses skada den åtalade 17-åringen så allvarligt att det motiverar att hålla hela förhandlingen bakom stängda dörrar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.