A-
A+

Aktiv nazist får ha kvar skjutvapen

Medlemskap i en våldsbejakande nazistisk organisation är inte skäl nog att nekas vapenlicens, slår Högsta förvaltningsrätten fast. Arkivbild
Medlemskap i en våldsbejakande nazistisk organisation är inte skäl nog att nekas vapenlicens, slår Högsta förvaltningsrätten fast. Arkivbild
RättsligtTT

Medlemskap i den våldsbejakande nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) är inte skäl nog att nekas vapenlicens, slår Högsta förvaltningsrätten fast i en dom. Rätten var oenig i sitt beslut.

Annons

Annons

Målet gäller en 47-årig man som i augusti 2019 fick sitt vapentillstånd återkallat av Polismyndigheten eftersom mannen är aktiv medlem i NMR och rör sig i en våldsbejakande miljö, skriver Dagens Juridik. Mannen överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Jönköping som inte ifrågasatte Polismyndighetens bedömning. Även kammarrätten i Jönköping fastställde domen.

Men nu har Högsta förvaltningsrätten rivit upp beslutet. Domstolen skriver att vapenlagstiftningen i princip bygger på att endast ”ansvarskännande personer” ska kunna betros med vapen. Men det har inte gjorts gällande att mannen ska ha begått brott eller att det funnits risk för att hans vapen skulle komma att missbrukas i en våldsbejakande miljö.

Det saknas dessutom konkreta omständigheter som talar för att mannens engagemang i vit makt-miljön innebär en risk för att han skulle förlora kontroll över sina vapen.

Domstolen anser därför att det saknas förutsättningar för att återkalla mannens vapenlicens och mannens överklagande bifalls.

Två ledamöter i rätten var skiljaktiga och ansåg att det fanns skälig anledning att dra in vapentillståndet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!