A-
A+

Aktivister limmade fast sig i Botticellitavla

Två aktivister från 'Ultima generation' – Den sista generationen – klistrade fast sig vid renässanskonstnären Sandro Botticellis 'Primavera' (våren).
Två aktivister från "Ultima generation" – Den sista generationen – klistrade fast sig vid renässanskonstnären Sandro Botticellis "Primavera" (våren).
KonstTT

Annons

Annons

Medlemmar från klimataktivistnätverket "Ultima Generazione" – Den sista generationen – limmade fast sig i renässanskonstnären Sandro Botticellis "Primavera" (våren) på ett galleri i Florens, skriver bland andra The Guardian.

Två limmade fast händerna i tavlan och en tredje hjälpte till att veckla ut en banderoll med texten "Sista generationen, ingen bensin, inget kol".

Det 650 år gamla konstverket "Primavera" är ett av världens mest kända. Det skadades inte tack vare skyddsglas. Aktivisterna hävdade även att de använde klister som inte skulle fördärva konstverket, och att detta var en av flera kommande protestaktioner mot museum.

"På samma sätt som vi försvarar vårt konstnärliga arv borde vi skydda och ta hand om planeten som vi delar med resten av världen", skriver aktivistgruppen i ett pressmeddelande.

Aktionen kommer efter att aktivister från "Just stop oil" i Storbritannien utfört en liknande serie av protester vid konstgallerier, och flera aktivistnätverk i Europa, Australien och Kanada har genomfört trafikblockader.

Aktivisterna, en man och två kvinnor, blev bortförda av polis enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.