A-
A+

Akut brist på syrgas i krisande Indien

Många dör i väntan på syrgas.
Många dör i väntan på syrgas.
IndienTT

SOS – hjälp – brådskande.

Så skriver två av Delhis största sjukhus på Twitter i takt med att bristen på syrgas blir allt mer akut.

Men en stor del av de drygt 2 600 personer med covid-19 som avlidit det senaste dygnet har inte ens fått komma in på sjukhusen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Flera tillfälliga krematorieplatser har skapats för att hantera dödsfallen.
Flera tillfälliga krematorieplatser har skapats för att hantera dödsfallen.

Vittnesmålen om den humanitära krisen i Indien är många. Människor dör på gatan medan de kämpar om en plats på de överbelastade sjukhusen, eller i kön för att få sina på egen hand införskaffade syrgastankar påfyllda. Indien har snabbt gått om Brasilien och blivit det land som vid sidan om USA registrerar flest antal nya covidfall om dagen, sett i absoluta tal.

Varje minut som sjukhusen i den hårdast drabbade staden Delhi har tillgång till syrgas redovisas noggrant. När ett SOS-meddelande om syrgasbrist skickats ut på sociala medier kommer ofta snart en uppföljning om att en leverans kommit, men att den bara räcker ett par timmar till. Sedan skickas ett nytt nödrop ut till myndigheterna.

Nästan varje sjukhus befinner sig på bristningsgränsen. Om syrgasen tar slut finns det inget att göra för de flesta av patienterna. De kommer att dö inom minuter, säger läkaren Sumit Ray till BBC.

20 döda

Natten mot lördagen avled 20 personer på ett sjukhus i stadsdelen New Delhi – Indiens administrativa centrum och huvudstad – till följd av syrgasbrist. En domstol i Delhi försöker göra det straffbart att på något sätt hindra tillgången till syrgas.

I onsdags höll premiärminister Narendra Modi ett tal till nationen.

Situationen var under kontroll fram till för några veckor sedan, därefter kom denna andra våg som en storm, sade han.

Sedan dess har en miljon nya sjukdomsfall rapporterats. Både i torsdags och fredags registrerades i Indien högre smittosiffror än någon land noterat på ett dygn. Men mörkertalet antas vara betydligt högre än i många andra länder.

En film från BBC visar köerna utanför sjukhuset i torsdags. Den visar hur en kvinna försöker få liv i sin bror, Balaji, som blivit medvetslös i väntan på en vårdplats. Minuter senare har han dött, rapporterar public servicebolaget. En annan man vädjar till läkare med tårar i ögonen.

Snälla, bara en minut, kan ni ta en titt på min mamma?

Annons

Annons

Hundratals nekas

Läkaren undersöker henne snabbt och konstaterar att det ser illa ut. Hundratals familjer nekas möjligheten att ge sina anhöriga en sista chans att överleva sjukdomen.

För att hantera de många dödsfallen har tillfälliga krematorieplatser ställts i ordning.

Indien har omkring 1,36 miljarder invånare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?