A-
A+

Åland pressas av hårda krav på covidtest

På Åland oroar man sig över de nya kraven på testkapacitet för besökare. Arkivbild.
På Åland oroar man sig över de nya kraven på testkapacitet för besökare. Arkivbild.
FinlandTT

Finland inför nya coronaregler för inresa till landet i nästa vecka. Beslutet, som ska underlätta för turister och andra resenärer att ta sig till landet, ställer ökade krav på testkapacitet. På Åland ställer reglerna till problem.

Annons

Annons

Från och med måndagen den 12 juli införs nya coronaregler för att få resa till Finland om man är över 16 år. Är man inte fullt vaccinerad eller tillfrisknat från covid-19 sex månader före avresan krävs i många fall att man kan visa upp ett negativt coronatest.

Undantaget är om man kommer från ett så kallat grönt land som har en incidens som är högst 10 fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna, vilket bara elva europeiska länder lever upp till, rapporterar Svenska Yle.

Skärpta krav

Det är en skärpning av det tidigare kravet på 25 fall per 100 000 invånare, och kan jämföras med EU-kommissionens rekommendation om en gräns vid 50 fall per 100 000 invånare. Bakom kravet på en skärpning av incidenstalet ligger hälsodepartementet och regeringens beslut kritiseras av Svenska folkpartiet i Finland (SFP).

För SFP är det ett frågetecken hur testningskapaciteten ska räcka till, speciellt på Åland där man nu får stora bekymmer, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till nyhetsbyrån SPT.

Annons

Annons

Får medhåll

Hon får medhåll av Ålands landskapsregerings social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson.

Bara förra veckan så hade vi 6 325 inresande, så det här kommer att ställa jättestora krav på våra myndigheter. Som vi bedömer det så är kraven i stort sett omöjliga, säger hon till Svenska Yle.
Vi har också alla turistbåtar, alla fritidsbåtar, segelbåtar och motorbåtar som kommer hit. Hur ska vi klara av att kontrollera dem? säger Holmberg-Jansson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!