A-
A+

Alba August: Har ingen respekt för kändisskap

Alba August släpper sitt debutalbum den 12 november.
Alba August släpper sitt debutalbum den 12 november.
MusikTT

Alba August gillar att skapa konstig stämning och trivs inte i kändisskapet.

Nu är 28-åringen, som själv kallar sig introvert, dubbelaktuell med debutalbum och tv-serien "Knutby".

Annons

Annons

Alba August spelar barnflickan i den nya tv-serien 'Knutby'. Samtidigt släpper hon sitt debutalbum.
Alba August spelar barnflickan i den nya tv-serien "Knutby". Samtidigt släpper hon sitt debutalbum.
Alba August började satsa på musiken av en slump. Nu släpper hon sitt första album.
Alba August började satsa på musiken av en slump. Nu släpper hon sitt första album.

På Guldbaggegalan tidigare i år överraskade skådespelaren Alba August filmbranschen genom att uppträda med den egna singeln "Lights". Projektet, att skapa en artistkarriär, inleddes slumpartat när hon spelade huvudrollen i filmen "Unga Astrid".

Under en blöt utekväll med spontansång efter arbetsdagens slut, "bondade" hon med producenten Tobias Fröberg. Där och då bestämde de sig för att göra musik ihop.

Efter flygresor fram och tillbaka till Fröbergs musikstudio på Gotland kontaktade duon flera skivbolag – och fick napp direkt.

Jag har insett att jag inte kan kontrollera vad som ska hända. Både att jag har en massa drömmar som aldrig kommer att bli av och drömmar som jag inte hade kunnat tänka mig, men som faktiskt händer. Musik var en sådan grej, konstaterar den 28-åriga skådespelaren.

Introvert och känslig

Alba August föddes rakt in i kulturvärlden. Hon delar mor med Luke Skywalker – eller, hennes mamma Pernilla August spelade i alla fall den kända "Star wars"-rollfigurens förälder i två av filmerna. Pappa är den Oscarsbelönade danske regissören Bille August.

Samtidigt är Alba August tydlig med att kändisskapet i sig aldrig har varit en drivkraft för henne.

Jag är uppvuxen runt människor som synts på tv, artister och skådisar, jag har ingen respekt för det alls. För mig finns det inget värde i kändisskap, talang däremot har jag verkligen respekt för, säger hon.

Alba August beskriver debutalbumet som "drömmigt", explosivt och mystiskt, kantat av stråkar, syntar och körer. Det är en uppgörelse med det hon kallar för "att vara superkänslig och superintrovert på samma gång".

De står alltid mot varandra och gör att jag känner mig så missförstådd. Eller inte missförstådd, men det är svårt att vara både och. Jag vill gömma mig och betrakta omvärlden, samtidigt har jag det andra behovet av att känna jättemycket, att få vara arg, säger hon.

Annons

Annons

"Känns inte"

För att vara en delvis tillbakadragen person har Alba August valt två väldigt extroverta yrken. Hon har synts i flera tv-serier och filmer som skådespelare, parallellt med albumsläppet spelar hon huvudrollen i den nya "Knutby"-serien.

TT: Hur har det kunnat gå så bra, i båda branscherna?

Jag känner inte själv att "fan, jag har lyckats", det är så konstigt. Jag har så många mål, men när jag väl kommit dit känns det inte som att jag har uppnått dem. Min största dröm var att en gång få en huvudroll i en film. Jag tror aldrig livet kommer att bli spännande nog för mig, säger Alba August.

Musikkarriären inleddes ungefär samtidigt som coronapandemin lamslog världen, och det är först nu som hon har kunnat ge konserter. Fansen kunde senast se henne på Popagandafestivalen i Stockholm, och Alba August konstaterar att hon trivs bra på scenen.

Jag gillar den makten. Jag gillar att kunna skaka om en publik, både att göra folk obekväma och att beröra.

Speciellt teatern ser hon som en utmärkt plats att skapa konstig stämning på.

Jag har svårt för när allting är likadant och förutbestämt. Det är som ett rollspel, eller att alla bara är likadana och gör samma saker. Vi har verkligen våra roller i samhället, och för mig känns det icke-autentiskt.

Hon fortsätter:

Kan man inte bara få vara som man är, vara konstig utav bara helvete? Eller så är alla andra sig själva och så är det bara jag som inte passar in.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.