Äldre med covid-19 dog ofta av andra orsaker

För många äldre som avlidit i covid-19 i Östergötland var viruset bara en bidragande orsak till döden. Arkivbild.
För många äldre som avlidit i covid-19 i Östergötland var viruset bara en bidragande orsak till döden. Arkivbild.
CoronavirusetTT

En stor majoritet av de äldre som avlidit utanför sjukhus med bekräftad covid-19 hade också andra sjukdomar som bidrog till eller var helt avgörande för att patienten skulle dö. Det visar en granskning som Region Östergötland gjort.

Annons

Annons

Regionen har gått igenom alla fall där en äldre person avlidit i hemmet eller på särskilt boende med bekräftad covid-19. I 15 procent av de granskade fallen bedömdes coronaviruset ha varit den direkta dödsorsaken, men för 70 procent var viruset mer en bidragande orsak än direkt. För 15 procent var dödsorsaken andra sjudomar, rapporterar Läkartidningen och Vårdfokus.

"I några fall kan covid-19-diagnosen ha bidragit till att dödsfallet skedde tidigare än det annars skulle ha gjort. Granskningen visar att väldigt många av dem som avlidit med covid-19 utanför sjukhus hade förväntad kort överlevnad. Men varje dödsfall är givetvis sorgligt för de närstående", säger Stefan Franzén, medicinsk direktör i Region Östergötland, i ett pressmeddelande.

Journaler från 122 personer har granskats, vilket är 51 procent av de 240 personer som hade avlidit i länet när granskningen gjordes. Bland de 122 avlidna som ingår i rapporten hade 111 omfattande samsjuklighet och 11 hade måttlig samsjuklighet. Hälften var 88 år eller äldre. De sjukdomar som var vanligaste bidragande orsaker till dödsfallen var hjärtsjukdom, lungsjukdom eller demens.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons