Äldsta olympiska medaljören död

Medaljceremoni på Wembley Stadium i London 1948. Längst till vänster står Rune Larsson och framför honom Folke Alnevik. Arkivbild.
Medaljceremoni på Wembley Stadium i London 1948. Längst till vänster står Rune Larsson och framför honom Folke Alnevik. Arkivbild.
FriidrottTT

För över 70 år sedan stod han på pallen på OS. Hans personbästa hade fortfarande för några år sedan gett medalj i SM.

Folke Alnevik har avlidit, 100 år gammal.

Annons

Annons

På OS i London 1948 sprang han tillsammans med det svenska stafettlaget på 4x400 meter in på en tredjeplats och tog brons. 100 år gammal har nu Folke Alnevik avlidit. Enligt insidethegames.biz var Folke Alnevik när han avled den äldsta olympiska medaljören i världen.

Han höll sig pigg. Fram tills i november gick han ut på stan i Gävle och åt lunch varje vardag, berättar sonen Mats Alnevik för Aftonbladet..

Den tidigare friidrottaren tog OS-brons i stafetten 4x400 meter i London 1948 och var den äldsta olympiska medaljören när han dog.

Folke Alnevik föddes i december 1919. Hans största idrottsliga bedrift var OS-bronset som han fick ta emot på Wembleys innerplan 1948 tillsammans med Kurt Lundquist, Lars-Erik Wolfbrandt och Rune Larsson. Alnevik var även med och tog EM-brons på 4x400 meter i Oslo 1946.

Enligt Mats Alnevik var pappan så sent som för ett par år sedan prisutdelare på SM i Gävle. Då konstaterade han nöjt att hans personbästa hade räckt till medalj – över 60 år efter OS-medaljen.

Det tyckte han var väldigt roligt. Han hade 48,1 som bästa tid. Och då ska man jämföra dagens banor och hans kolstybbsbanor och spikskor med järndobbar. Så det var väldigt bra, säger Mats Alnevik.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons