A-
A+

Aleksej Navalnyj magrar av

Redan innan den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj började hungerstrejka i protest mot fängelseförhållandena hade han tappat åtta kilo i vikt. Arkivbild.
Redan innan den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj började hungerstrejka i protest mot fängelseförhållandena hade han tappat åtta kilo i vikt. Arkivbild.
RysslandTT-AFP-Reuters

Anhängare till den fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj larmar om att regimkritikern har tappat åtta kilo i vikt sedan han fördes till ett fängelse tidigare i år.

Annons

Annons

Viktminskningen uppges redan ha varit ett faktum när Navalnyj tidigare i veckan meddelade att han börjat hungerstrejka i protest mot hur han behandlas på fängelset.

Orsaken till viktminskningen är, enligt ett inlägg på Twitter att han inte får någon sammanhängande sömn eftersom han ständigt väcks av vakter på natten.

"Han själv kopplar i första hand viktminskningen till det faktum att han inte tillåts sova och väcks åtta gånger varje natt", skriver personer nära Navalnyj på oppositionspolitikerns eget Twitterkonto.

Ryggsmärta

Navalnyjs advokater besöker honom regelbundet i fängelset och hjälper honom att få ut budskap i sociala medier.

Nyligen uppgav Navalnyjs advokat Olga Michailova att hennes klient lider av kraftig smärta i ryggen och ett ben. När beskedet om hungerstrejken kom i onsdags förklarade Navalnyj beslutet på sitt Instragramkonto med att han – utöver sömnstörningen – inte får träffa läkare som ger honom adekvat medicinsk behandling.

Aleksej Navalnyj befinner sig sedan i början av februari i straffkoloni IK-2 i Pokrov utanför Vladimir öster om Moskva.

Fängelseledningen tillbakavisar alla anklagelser och svarar att Navalnyj får samma behandling som alla andra intagna. Enligt ett uttalande i veckan får Navalmyj nödvändig medicinsk behandling och samtliga intagna övervakas av vakter men de väcks inte på nätterna enligt ledningen för IK-2.

Annons

Annons

Förgiftad med novitjok

Aleksej Navalnyj insjuknade akut under en flygtur från Tomsk i Sibirien i augusti i fjol. Han flyttades till ett sjukhus i Tyskland för vård, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok. Den 17 januari återvände han hem till Ryssland och greps då direkt på flygplatsen.

Kort därpå fick Navalnyj en villkorlig dom omvandlad till drygt två och ett halvt år i fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid i Tyskland. Han har även åtalats för andra brott, anklagelser som hans anhängare beskriver som politiskt motiverade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!