-
+

Aleksej Navalnyj tillbaka i rätten

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj fotograferad i en domstol i Moskva tidigare i veckan.
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj fotograferad i en domstol i Moskva tidigare i veckan.
RysslandTT-AFP-Reuters

Den fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är tillbaka i domstol. Den här gången som åtalad för förtal av en 95-årig krigsveteran.

Annons

Annons

Navalnyj, som ses som president Vladimir Putins främste kritiker, dömdes tidigare i veckan till tre och ett halvt års fängelse. Detta för brott mot reglerna för en tidigare villkorlig dom om förskingring: Navalnyj lät bli att anmäla sig hos sin övervakare, bland annat när han låg i koma i Tyskland efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok.

I glasbur

Fredagens rättegång gäller uttalanden som Navalnyj gjort i ett filmklipp rörande en krigsveteran. I det kallar regimkritikern den gamle mannen för "en skam för landet" och "förrädare" eftersom han deltog i en reklamvideo för fjolårets ryska grundlagsändringar.

Kreml baxade igenom ändringarna med hjälp av en omdiskuterad folkomröstning, de öppnar bland annat för att Vladimir Putin kan sitta kvar vid makten ända till 2036. De som deltog i reklamvideon uttryckte stöd för presidenten och de nya reglerna.

44-åringe Navalnyj närvarar själv i rättssalen, ståendes i en glasbur, rapporterar journalister på plats. Någon dom väntas inte under fredagen.

Brottet kan straffas med böter och fängelsestraff.

Annons

Annons

"Bekämpa rädsla"

Aktivisten, juristen och bloggaren Navalnyj har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot Rysslands regering och sitt arbete mot korruption.

I fjol blev han plötsligt sjuk under en flygresa i Sibirien. Han fördes till Tyskland för vård, där det konstaterades att han förgiftats med nervgift. När han återvände till Ryssland för ett par veckor sedan greps han på flygplatsen.

Gripandet och de efterföljande rättsprocesserna har resulterat i jättelika protester i ryska städer. Över 10 000 människor uppges ha gripits av polis i samband med dessa. På torsdagen skrev Navalnyj ett Instagraminlägg i vilket han uppmanade sina anhängare att bekämpa rädsla och befria Ryssland från "en handfull tjuvar vid makten".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss