A-
A+

Alexandersson kan bli historisk igen

Tove Alexandersson jagar historia igen. Arkivbild.
Tove Alexandersson jagar historia igen. Arkivbild.
OrienteringTT

Inför säsongsfinalen är frågan vem som vinner den totala världscupen i orientering fortfarande öppen. Skriver Tove Alexandersson historia igen eller sätter schweiziska Simona Aebersold stopp för svenskans mäktiga svit?

Det kommer att bli den av oss som presterar bäst den här helgen, det blir verkligen avgörande tävlingar, säger den svenska superstjärnan.

Annons

Annons

Hanna Lundberg gjorde succé i Idre. Arkivbild.
Hanna Lundberg gjorde succé i Idre. Arkivbild.

Efter en tung helg i Idre, där Alexandersson fortfarande kämpade med att få tillbaka formen efter att ha insjuknat i covid-19, har Aebersold ett femton poäng stort övertag inför de avgörande tävlingarna i Cansilglio, Italien.

Så som det var då var det inte kul, säger hon om tävlingarna på hemmaplan.
Det är skillnad om man är dålig form eller har andra problem. Nu var det tävlingar tre veckor efter jag testat positivt och det var alldeles för tätt inpå. Kroppen var inte redo, jag hade inte hunnit träna något tävlingsförberedande. Att direkt köra världscup var för tidigt helt enkelt, då var det inte kul.

Men nu är glädjen tillbaka och Alexandersson siktar på att ta sin sjunde raka totala världscuptitel, och förlänga sitt eget rekord på flest totalsegrar.

Nu tycker jag att det känns bra, kroppen svarar bra. Det är såklart att det skulle betyda mycket, jag satsar mycket på att vinna världscupen och att göra det varje år är väldigt svårt, det gäller att man håller sig frisk och skadefri.

Ingen press

Den här säsongen har varit väldigt komprimerad, med bara tre tävlingar och ett VM som inte räknades in i världscupen.

Väldigt få tävlingar i och med att inte VM räknades in i världscupen, alla lopp räknas och varje tävling blir väldigt viktig, säger Alexandersson.

Att hon har varit så dominant de senaste åren, på VM tog hon till exempel hem alla fem guld, är inget som stressar Alexandersson, någon press utifrån känner hon inte riktigt av.

Jag strävar alltid efter att bli så bra som möjligt och hela tiden bli bättre och utvecklas. Det handlar om att jag ska bli så bra jag kan bli. Det är väldigt kul att föra utvecklingen framåt tävlings- och träningsmässigt. Jag blir inspirerad när det kommer folk som är bra och bättre än jag, så jag kan lära av dem.

Annons

Annons

Junioren har chans på pallen

Men just nu är det inte så många som är bättre än Alexandersson. En som däremot är på uppgång är junioren Hanna Lundberg. Hon följde upp succén i Idre, där hon tog sin första världscupseger, med två guld och ett silver på JVM i Turkiet. Nu ligger hon trea i den totala världscupen, bara 19 år gammal.

Det är väldigt kul, innan säsongen drömde jag om JVM-guld, nu springer jag tävlingar jag knappt kunde namnen på, säger Hanna Lundberg.

Hon säger själv att hon alltid vetat att hon kan, nu gäller det bara att orka prestera in i det sista.

Jag kommer inte sätta några begränsningar på vad jag kan åstadkomma.

Med på vägen är den stora förebilden, Tove Alexandersson, som bara har gott att säga om succéjunioren.

Det är jättekul! Det är superkul när det kommer upp någon ny. Hanna är otroligt duktig och inspirerande. Det är kul för laget att det kommer någon ny. Vi jobbar som ett lag och då är det bra att det kommer någon ny som kan höja nivån. Det finns mycket vi kan lära av henne.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.