A-
A+

Alexandersson om OS-drömmen: "Väldigt häftigt"

Tove Alexandersson poserar med 'Konungens medalj för förtjänster om svensk idrott' som hon blev tilldelad av kungaparet.
Tove Alexandersson poserar med "Konungens medalj för förtjänster om svensk idrott" som hon blev tilldelad av kungaparet.
OrienteringTT

Tove Alexandersson har vunnit allt som går att vinna i orientering. Nu hägrar ett OS-guld i skidalpinism om fyra år.

Det hade varit väldigt häftigt, så det är verkligen något som motiverar mig här och nu, säger 29-åringen som nyss fick motta medalj av kungen.

Annons

Annons

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf delar ut konungens medalj för förtjänster inom svensk idrott till Tove Alexandersson på Stockholms slott.
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf delar ut konungens medalj för förtjänster inom svensk idrott till Tove Alexandersson på Stockholms slott.
Fr.v. Tove Alexandersson, Rolf-Göran Bengtsson, Peter Forsberg, och Maja Reichard tilldelas konungens medalj för förtjänster inom svensk idrott.
Fr.v. Tove Alexandersson, Rolf-Göran Bengtsson, Peter Forsberg, och Maja Reichard tilldelas konungens medalj för förtjänster inom svensk idrott.

Tove Alexandersson har vunnit allt som går att vinna inom orientering, flera gånger.

I normala fall har den svenska stjärnan ett motto om att vara här och nu, och koncentrera sig på säsongen som kommer. Men när nästan alla mål är uppnådda är det ett som hägrar längre fram: OS i Italien om fyra år.

Orientering är inte med på OS-programmet, men Alexanderssons andra idrott, skidalpinism, gör debut i Milano och Cortina, och hennes mål är satt till att vara högst upp på prispallen.

Om jag ska köra ett OS så vill jag göra det för att jag tror att jag kan vara bäst och att jag kan vinna.

Kan bli första mästarinnan

Skulle hon vinna guldet blir hon den första olympiska mästarinnan i skidalpinism någonsin.

Det hade varit väldigt häftigt, så det är verkligen något som motiverar mig här och nu, att försöka bli så bra som man kan bli i skidalpinism, säger hon och fortsätter:
Nu när jag gjort orienteringen i så många år är det kul med någonting lite nytt också. För att fortsätta fyra år till kanske jag behöver något helt annat och helt nytt.

Alexandersson har länge delat upp sitt år i två säsonger, en för orientering och en för skidalpinism. Men ju närmare OS kommer, desto mer kommer hon att behöva prioritera bort orienteringen till förmån för skidalpinismen.

Jag tror det. De sista åren är det det som blir huvudfokus.

Annons

Annons

Fick medalj

Det kan ta emot. Orienteringen har gjort Alexandersson till ett av de mest framgångsrika namnen i svensk idrott, något som gjort att hon nu fått motta H.M. Konungens medalj för förtjänster för svensk idrott.

Det känns ganska stort, att jag lyckats åstadkomma så pass mycket för att få en medalj. Det känns som någonting man får efter lång tid, säger Alexandersson.

Övriga som mottog medaljer var hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson, före detta parasimmaren Maja Reichard och den före detta ishockeyspelaren Peter Forsberg. Dessutom skulle fotbollsspelarna Zlatan Ibrahimovic och Caroline Seger också fått medaljer, men de kunde inte närvara.

"Kanske hör hemma där"

Namnkunnigt sällskap för 29-åriga Alexandersson. Trots att hon tagit sju raka segrar i den totala världscupen och i fjol blev historisk som första orienterare att vinna alla fem guld på VM, har hon inte tidigare ställt sig själv till skaran av de största stjärnorna i svensk idrott.

Det har jag inte gjort tidigare men när man funderar lite så kanske "ja, jag kanske hör hemma där" även om det inte är något jag tänkt på själv. Det känns väldigt långt borta att jag skulle vara bland dem, det är helt fantastiska idrottare som uppnått så mycket under så lång tid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.