A-
A+

Alexanderssons inspiration: van der Poel

Tove Alexandersson. Arkivbild.
Tove Alexandersson. Arkivbild.
OrienteringTT

Inspirationen kan komma från alla håll och kanter.

Allra senast: skridskoåkaren Nils van der Poel.

Vill man bli bättre måste man göra på ett annat sätt än andra, det har han gjort och lyckats med, säger orienteringsstjärnan Tove Alexandersson inför sprint-EM i Schweiz.

Annons

Annons

Att ha en tränare vid sin sida är hon inte intresserad av.

Tove Alexandersson föredrar att i stället bestämma själv och diskutera träningstankar- och idéer med personer som på något sätt kan skruva till träningen ytterligare, vilket i sin tur förhoppningsvis leder till utveckling och framgång.

28-åringen säger att det bland annat kan vara tränare och forskare, och att det allra senast var skridskostjärnan Nils van der Poel då de under en vårvecka tränade tillsammans i Vålådalen.

Det var en bra vecka, vi tränade väldigt mycket, säger Alexandersson.

"Fantastisk träningsglädje"

Nils van der Poel:

Jag har sällan träffat någon som har sån fantastisk träningsglädje som Tove har. Det är få idrottare som säger: ”Snälla, kan vi inte ta en timme till”. Jag kunde känna att ”jag vill gärna ha middag, men jaha, okej då”, sade han nyligen till Dagens Nyheter.

Tiden tillsammans innehöll inte bara tuffa träningspass, utan även givande samtal om träning.

Det jobbet han har gjort är otroligt häftigt och han har lyckats väldigt bra, så det tar jag med mig: att kunna lägga in större mängdperioder för att sedan kunna få ut ännu mer av det i högintensiva träningen… Det tror jag väldigt mycket på, säger Alexandersson.

TT: Har du inte kört längre perioder av mängdträning tidigare?

Inte några längre perioder men det har jag inte heller några eftersom jag har tävlingar hela året. Men det vore kul att kunna testa det mer, på det sättet som han gör, säger Alexandersson och är inne på att van der Poels alternativa vägar till framgång – det allra senaste är att han runt midsommar ska han cykla genom Sverige – är ett måste för att lyckas inom sin sport.
Jag tror det verkligen; ska man bli bättre än alla andra då måste man också göra något annorlunda.

Annons

Annons

Mycket annorlunda

TT: Vad gör du annorlunda jämfört med dina rivaler?

Jag gör väldigt mycket annorlunda och håller ju på med flera idrotter.
Jag gillar att utmana mig själv. Jag vill hela tiden kunna utvecklas och fortsätta att bli bättre, då känner jag att jag behöver ha andra utmaningar också för att inte stanna upp i min utveckling. Jag testar nytt för att bli bättre.

Tove Alexandersson, regerande orienteringsvärldsmästare och som har VM-medaljer i tre andra sporter, är också en idrottare som väljer sin egen väg och efter diskussioner med forskare är höghöjdsträning det allra senaste i hennes träningsupplägg.

Ett vägval som först och främst ska ge resultat i sommar, i VM i Tjeckien 2-10 juli .

Men innan dess väntar sprint-EM i schweiziska Neuchâtel, som drar i gång redan på torsdag.

Det är många idrottare som kör höghöjdsträning och tycker att de får bra effekt av det, och det känner även jag att jag har fått. Det kommer jag ha med mig, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!