Algotsson med i spetstrupp – aktuell för OS

Sara Algotsson Ostholt , här på numera pensionerade Wega, är en av sju ryttare i spetsgruppen som kämpar om tre OS-platser i fälttävlan. Arkivbild.
Sara Algotsson Ostholt , här på numera pensionerade Wega, är en av sju ryttare i spetsgruppen som kämpar om tre OS-platser i fälttävlan. Arkivbild.
RidsportTT

Många vill åka – bara tre får tävla.

Kampen om OS-platserna i fälttävlan hårdnar med nio månader kvar till spelen i Tokyo.

Annons

Annons

Annons

Annons

Förbundskaptenen Fredrik Bergendorff ger redan nu en klar fingervisning om vilka som är mest aktuella. I den nyligen uttagna landslagstruppen för nästa år finns sju ryttare med.

Bland namnen finns veteranen Sara Algotsson Ostholt, silvermedaljör i London 2012 och i många år ett mästerskapsankare, och Anna Freskgård, som så olyckligt förlorade sin häst under VM i Tryon 2018.

"Svårt jobb"

Med stor sannolikhet hade de inte varit OS-aktuella om spelen avgjorts som planerat i somras.

Det är ett svårt jobb att ta ut ett OS-lag, men det ska det vara, säger Fredrik Bergendorff till ridsport.se.
Oftast talar ändå resultaten för sig själva.

Med det nya formatet – tre ekipage till start i stället för fyra och alla resultat räknas – blir hans uttagning än viktigare. Och ambitionen är hög efter de senaste årens EM-medaljer (silver i lag 2017, brons 2019).

Nu kan vi försöka maximera chansen att ta medalj, i stället för att tänka att vi ska säkra upp en kvalplats. Det handlar troligtvis i slutändan om ungefär samma slags uppsättning ryttare som åker, men det är en annan attityd i det tänket, säger Fredrik Bergendorff.

Annons

Annons

Trångt bakom

Bakom landslagstruppen finns 13 ryttare, där många kan bli aktuella för mästerskap och några för de Nations Cup-tävlingar som väntar nästa år.

Jag kan inte prata nog gott om Nations Cup-serien. Det är ett fantastiskt tävlingsformat som öppnar så många möjligheter för ryttare som siktar på en plats i spetstruppen, säger Fredrik Bergendorff.
Utvecklingen för svensk fälttävlan går verkligen åt rätt håll. Den bredd av ryttare vi har nu går hand i hand med den satsning vi gör i Sverige med fler internationella tävlingar på hemmaplan, säger han till ridsport.se.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons