A-
A+

"All smitta kommer inte gå att undvika"

Svenska skidskyttestjärnorna Elvira och Hanna Öberg. Arkivbild.
Svenska skidskyttestjärnorna Elvira och Hanna Öberg. Arkivbild.
OlympisktTT

Sverige hoppas göra det starkaste vinter-OS:et genom tiderna.

Men det är osäkert om alla stjärnor i truppen ens kommer tillåtas att tävla.

All smitta kommer inte gå att undvika, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Annons

Annons

Sverige siktar på mellan 12 och 15 OS-medaljer i Peking. Men det är inte nödvändigtvis prestationen eller kapaciteten som blir avgörande i Kina.

Det finns en stor osäkerhet. Det blir en utmaning för oss alla, säger Reinebo.

Förberedelserna inte optimala

Det rör naturligtvis coronapandemin och alla dess konsekvenser i form av bland annat restriktioner inför, under och efter spelen – och oron som osäkerheterna medför.

Förberedelserna kommer inte att vara optimala. Vi har haft positiva tester och allt talar för att det kommer fortsätta att vara så, oavsett om vi vidtar alla åtgärder vi kan, säger Reinebo.
Jag ser framför mig att några resor kommer att försenas av det skälet.

Träningen kan också påverkas. Instruktionerna till truppen är att följa restriktionerna som finns "i kvadrat", säger Reinebo, en utmaning då idrottarna samtidigt behöver få in rätt träning för att toppa formen.

Lägren, testerna och transporterna inför spelen sker i bubblor i så hög grad som möjligt, men det är ingen garanti för att stänga ute en eventuell smitta.

Att ha något helt tillslutet är omöjligt, men vi gör vårt bästa.

De i truppen och staben uppmanas att ta den tredje dosen av vaccinet.

Förutsättningarna och inställningen till den tredje dosen har ändrats. Innan någon visste att omikron hade det här förloppet hade vi bilden av att några enstaka skulle kunna vaccineras i december och januari. Men ny kunskap och erfarenhet har lärt oss något annat, de senaste sex veckorna. Två doser räcker inte riktigt till.

Annons

Annons

"Vi kan inte göra något åt det"

Aktiva med erfarenhet av att bli krassliga av vaccinet får göra en avvägning, om det är bra för mig under januari när jag behöver träna hårt och vara rädd om varje dag.

Eftersom att ingen vet hur det kommer att bli väl på plats i Kina, där även lägre gränsvärden i de kinesiska PCR-testerna kan leda till falsk-positiva tester, är nyckeln att förbereda sig mentalt och praktiskt på att allt kan hända under och inför spelen, konstaterar SOK-chefen.

Det är en psykologisk fråga som vi och flera aktiva kan hamna i. Vi kan inte göra något åt det, förutom att informera om att så är läget, säger Peter Reinebo.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.