A-
A+

"Alla passningar skulle gå till Lukasjenko"

Djurgårdens nye tränare Barry Smith.
Djurgårdens nye tränare Barry Smith.
IshockeyTT

Han har vunnit fem Stanley Cup-titlar, tränat Tre Kronor i OS och spelat ishockey med både Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko.

Amerikanske tränarveteranen Barry Smith, 69 år, ska lyfta Djurgården i SHL.

Han satt i en kunglig stol i omklädningsrummet, säger Smith om Lukasjenko.

Annons

Annons

Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.

Barry Smith har jobbat som tränare och spelarutvecklare i 46 år och redan 1981 var han tränare i Sverige, då i division 2-laget Brunflo. På 90-talet hoppade han in i Tre Kronors bås två gånger, som assisterande till Kent Forsberg, i World Cup 1996 och OS 1998. Han var också tränare i Malmö 1996-1997.

Han har vunnit fem Stanley Cup-titlar, tre med Detroit och två med Pittsburgh, som assisterande tränare, vilket gör honom till en av tidernas mest meriterade SHL-tränare.

Nu ska han ta Djurgården uppåt efter nedgången efter finalplatsen 2019, sexa året efter och tia förra säsongen.

Motig försäsong

Men starten kunde ha varit roligare.

Under försäsongen har lagkaptenen Jacob Josefson och forwarden Manuel Ågren dragit på sig skador som håller dem utanför isen under lång tid.

Samtidigt är läget ovisst för talangerna Alexander Holtz och William Eklund som ska försöka ta plats i NHL med New Jersey respektive San Jose. Det definitiva beskedet kan dröja långt in i oktober.

Värvningen av Marcus Sörensen från NHL är ett lyft – men han gjorde första träningen i tisdags. I dag är det premiär hemma mot Skellefteå.

Jag känner mig förväntansfull, men jag utvärderar fortfarande. Marcus har precis kommit, vår lagkapten är borta, det är mycket förändringar. Vi måste få till det snabbt, vi kanske måste vinna på ett fult sätt, för vi är inte där ännu att vi kan vinna snyggt, säger Smith som blandar svenska och engelska när han pratar.

Annons

Annons

"Är jag pensionär?"

Hans meriter är oomtvistade. Men en del har reagerat på att Djurgården, efter en ung och modern Robert Ohlsson, satsar på en 69-åring.

Åldersfixeringen är en annan i Sverige än i Nordamerika där Smith i många år jobbade med legendariske tränaren Scotty Bowman. När de vann Stanley Cup tillsammans 2002 med Detroit för tredje gången var Bowman 68 år.

Du menar att jag är pensionär? säger Smith med ett snett leende när TT tar upp ämnet.
Jag kommer att fortsätta med det här så länge jag kan gå, tillägger Smith som har ettårskontrakt.

Sportchefen Joakim Eriksson säger:

Jag förstår att frågan ställs. Barry är en väldigt nyfiken människa, en student av ishockeyns utveckling. Han har jobbat med talangutveckling de senaste tio åren så han har jobbat med unga människor. Så åldern till trots är han modern i sitt ledarskap, men också konservativt tydlig.

"Skulle göra målen"

Och hur var det där med Putin och Lukasjenko, presidenterna som styr Ryssland och Belarus med järnhand? När Smith under tre år, 2007-2010, jobbade som huvudtränare i ryska storklubben SKA S:t Petersburg skulle det med jämna mellanrum spelas ishockey med de politiska potentaterna. Det gjorde ägaren klart.

Ett faktum som i dag hade varit ytterst kontroversiellt.

Vi var på is med Lukasjenko, alla passningar skulle gå till honom för han skulle göra målen. Det var bara att flytta på sig. Han satt i en kunglig stol i omklädningsrummet, säger Smith och skrattar åt det absurda.
Då var det inte kontroversiellt. Det var bara att göra som man blev tillsagd. Som nordamerikan i Ryssland pratade jag aldrig politik, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!