A-
A+

Allra-domar slås fast – HD nekar prövning

Allra-domar slås fast. Arkivbild.
Allra-domar slås fast. Arkivbild.
EkonomiTT

De fällande domarna mot de fyra före detta cheferna i pensionsfondbolaget Allra står fast. Högsta domstolen har beslutat att inte ge prövningstillstånd.

Annons

Annons

"Vi är glada att vi nu har fått juridiskt svart på vitt att hovrättens dom står fast. Det hjälper oss att kraftsamla i det viktiga arbete vi gör för att få tillbaka och återföra pengar som pensionärer och pensionssparare har förlorat", säger Daniel Barr, generaldirektör på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Hovrätten ändrade i somras tingsrättens friande domar, till att döma fyra män – med dåvarande vd Alexander Ernstberger i spetsen – till mellan fyra och sex års fängelse för bland annat mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

De fyra dömdes också till skadestånd och näringsförbud.

Men männen överklagade hovrättens domar.

Tidigare i december begärde HD in ett utlåtande från riksåklagaren i fråga om skada har uppstått för pensionsspararna. HD har också bestämt att riksåklagaren och Pensionsmyndigheten ska ta ställning till frågan om prövningstillstånd.

Dessutom nekade Högsta förvaltningsdomstolen Pensionsmyndigheten prövningstillstånd i frågan om partsinsyn.

Dessa beslut såg advokaterna som tecken på att processen var på väg i deras riktning.

För att HD ska pröva ett mål krävs prövningstillstånd, som bara ges i fall då en vägledande dom behövs. Nu anser uppenbarligen domstolen att det inte behövs och hovrättens domar mot männen står därmed fast.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.