A-
A+

Allsvenska klubbar bryter mot rekommendationer

Malmö FF och Häcken har båda brutit mot FHM:s rekommendationer. Arkivbild.
Malmö FF och Häcken har båda brutit mot FHM:s rekommendationer. Arkivbild.
FotbollTT

Flera allsvenska klubbar har brutit mot Folkhälsomyndighetens coronarekommendationer, skriver Göteborgs-Posten.

Nyförvärv från utlandet – som enligt rekommendationerna ska undvika nära kontakter i sju dagar efter ankomst till Sverige – har till exempel tidigare än så börjat träna med sina klubbar.

Annons

Annons

Vi har inte följt sjudagarskarantänen, det har vi inte gjort. Men vi har testat dem efter två och fem dagar, säger Häckens sportchef Martin Ericsson till GP.

Klubben har värvat Dylan Holmes och Luna Nørgaard Gevitz till damlaget efter att FHM införde den nya sjudagarsrekommendationen den 9 februari.

Rådfrågade Sef

Daniel Andersson, sportchef i Malmö FF, förklarar hur hans förening resonerade när den gjorde klart med nyförvärven Antonio Colak och Veljko Birmancevic – som inte heller satt i karantän i sju dagar.

Jag ringde till Svensk Elitfotboll (Sef) och rådfrågade dem, hur de såg på det. Eftersom att de spelarna hade levt i en bubbla i sina länder och testades innan de reste hit så tyckte de att det var okej att ta in dem i träning. Här så testades de varje morgon de första dagarna. Annars var det bara hotell och träning för dem. Vi har landslagsspelare som kommer tillbaka nu och de kommer inte heller sitta i karantän när de kommer hit, säger han till GP.

FHM:s statsepidemiolog Anders Tegnell poängterar att samma rekommendationer gäller för alla.

Det finns inga undantag för elitidrottare. Samma sak gäller för dem som för alla andra, säger han.

Annons

Annons

"Upp till arbetsgivarna"

Företrädarna för svensk fotboll har länge jobbat för att få ta in publik på läktarna och i det senaste förslaget skriver man att "myndigheternas rekommendationer och riktlinjer ligger alltid i fokus".

Svante Samuelsson, sportchef i Sef, klandrar inte klubbarna för hur de har hanterat frågan.

Vi har gått ut med information till klubbarna gällande de rekommendationer som gäller så att alla vet vilka de är. Vi har också konstaterat att det är upp till varje arbetsgivare att komma överens om hur man ska hantera detta på ett klokt sätt. Ovanpå det så så lever de redan strikt i sin elitmiljö med testning, självskattning och regelbundna kontroller med läkare, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!