A-
A+

Allt av Strindberg tillgängligt för alla

August Strindberg (1849-1912) i sitt arbetsrum i Stockholm år 1902. I handen håller han 'örnpennan', en gåva av Harriet Bosse. Arkivbild.
August Strindberg (1849-1912) i sitt arbetsrum i Stockholm år 1902. I handen håller han "örnpennan", en gåva av Harriet Bosse. Arkivbild.
LitteraturTT

Efter 40 års arbete är Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk slutförd även digitalt. Därmed är en historisk svensk utgivning i hamn.

Annons

Annons

Strindberg var produktiv som få och hans författarskap omfattar pjäser, romaner, noveller, naturvetenskapliga skrifter, debattinlägg, pamfletter med mera, tillsammans drygt 70 band – till detta tillkommer drygt 9 000 brev.

Allt detta, inklusive "Den ockulta dagboken", finns nu publicerat som fysiska böcker i den så kallade Nationalupplagan samt digitalt – fritt och gratis för alla – på Litteraturbanken.se.

Nationalupplagans första volym publicerades 1981 och sedan dess har flera generationer Strindbergexperter arbetat med utgivningen som "saknar motstycke i modern svensk historia" enligt ett pressmeddelande från Litteraturbanken. Delar av författarskapet har också varit en utmaning att publicera digitalt.

"Det går knappast att tänka den svenska litteraturen utan Strindberg. Han och Selma Lagerlöf är portalgestalter i ett centralt skede: genom deras ord strömmar erfarenheter, insikter och känslor som speglar vårt gemensamma kulturarv – och ifrågasätter det. Det är en glädje att få förvalta och förmedla" säger Mats Malm, Litteraturbankens föreståndare och ständig sekreterare i Svenska Akademien, i pressmeddelandet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!