A-
A+

Allt fler diplomater återvänder till Kiev

Många länder flyttar nu tillbaka sina ambassader till den ukrainska huvudstaden Kiev efter att ha lämnat i samband med Rysslands invasion den 24 februari. Arkivbild.
Många länder flyttar nu tillbaka sina ambassader till den ukrainska huvudstaden Kiev efter att ha lämnat i samband med Rysslands invasion den 24 februari. Arkivbild.
UkrainaTT

Fler och fler länder flyttar tillbaka sin ambassadpersonal till Ukrainas huvudstad Kiev efter att ha lämnat i samband med Rysslands invasion. Italien slog upp dörrarna på måndagen.

Annons

Annons

Av säkerhetsskäl flyttade Italien sin ambassad till Lviv i den västra delen av landet vid invasionen den 24 februari. Men efter att Ryssland dragit tillbaka sina styrkor från Kievregionen för att omgruppera i östra Ukraina har Italien likt flera länder börjat skicka tillbaka sina diplomater.

Italiens utrikesminister Luigi Di Maio sade i fredags att ambassadör Pier Francesco Zazo återvänt och att den italienska representationen återupptar sitt arbete från och med måndag, skriver Le Figaro.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez säger på måndagen att Madrid tänker öppna sin ambassad i Kiev på nytt "de kommande dagarna", skriver AFP.

Frankrike meddelade i förra veckan att man återvänder från Lviv till Kiev.

Turkiet är också tillbaka efter att tillfälligt ha haft sin ambassad i Tjernivtsi i sydvästra Ukraina nära gränsen till Rumänien.

Sverige satte all personal på den svenska ambassaden i Kiev i säkerhet i Polen i samband med invasionen.

"UD följer utvecklingen noggrant och gör en löpande bedömning av hur ambassaden på bästa sätt ska kunna utföra sitt uppdrag", skriver utrikesdepartementets presstjänst i ett mejl till TT på måndagskvällen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.