Allt fler smittade i Skåne

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.
Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.
CoronavirusetTT

Coronaviruset sprider sig allt snabbare i Skåne – på bara en vecka har antalet positivt testade fall gått från 55 till 89 per dag. Den som bor under samma tak som en smittad har nu strikta förhållningsregler att följa.

Du ska vara hemma från ditt arbete, undvika gå på fester och åka kollektivt, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne till TT.

Annons

Annons

Hushållskontakter, det vill säga de som delar boende med någon som är smittad, har sedan i torsdags fått förhållningsregler som ett försök att begränsa virusets framfart.

Kan bli fler restriktioner

Förhållningsreglerna gäller för den i gymnasieåldern och uppåt – inte skolbarn och förskolebarn. Även den som är frisk ska helt enkelt hålla sig hemma sju dagar från det att den smittade i hushållet provtagits, säger Eva Melander till TT.

Du får gå ut och göra nödvändiga ärenden som symptomfri. Allt det andra är inte okej.

Ytterligare restriktioner, exempelvis inom kollektivtrafiken, är ännu inte aktuella i Skåne. Men läget kan ändras även där.

Det kan bli olika åtgärder beroende på hur smittan utvecklar sig.

Annons

Annons

"Händer ute i samhället"

Det senaste dygnet har drygt 300 nya fall konstaterats i regionen. Sedan 2 mars har totalt 7438 fall rapporterats in – men än så länge intensivvårdas bara två skåningar för covid-19. Totalt har hittills 284 personer avlidit.

De bland 20-29 år står för en fjärdedel av andelen positiva fall. Majoriteten av de sjuka i Skåne har i dag milda symptom, men viruset förekommer överallt.

Det är arbetsplatser, skolor – vi har sett smittspridning på större sammankomster som begravningar, fester, afterwork. Det är idrottsklubbar som hör av sig, säger Eva Melander och fortsätter:
Det här händer nu ute i samhället.

Ta personligt ansvar

Arbeta hemifrån om det går och undvika kollektivtrafik när man kan – så lyder uppmaningen från Region Skåne.

Alla måste ställa sig frågan: Vad kan jag göra? säger regiondirektör Alf Jönsson under en presskonferens i Malmö på onsdagen.

Han uppmanar nu alla att ta sitt personliga ansvar.

Kan jag undvika att gå in i den fulla affären? Att gå på afterworken? Kan jag undvika 60-årskalaset?
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons