Almega: Massarbetslöshet hotar efter nyår

Fler får besöka Arbetsförmedlingen nästa år om inte permitteringsstödet förlängs, enligt Almega. Arkivbild.
Fler får besöka Arbetsförmedlingen nästa år om inte permitteringsstödet förlängs, enligt Almega. Arkivbild.
EkonomiTT

Låt stödet för korttidspermitteringar vara kvar – annars kommer arbetslösheten att raka i höjden efter nyår. Tjänsteföretagens organisation Almega befarar att 42 000 av dem som nu är korttidspermitterade faktiskt blir uppsagda nästa år.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Almega har gjort uppskattningar av effekterna då permitteringsstödet löper ut vid årsskiftet. Det visar sig att beräkningarna pekar på att 42 000 korttidspermitterade riskerar att sägas upp, förutom de 16 000 som redan nu är varslade om uppsägning. Totalt kan alltså 58 000 bli utan jobb på andra sidan nyår, om Almegas dystra antaganden stämmer.

Vi vet naturligtvis inte säkert, men vi befarar att det kan bli så, säger Patrick Joyce, chefsekonom på Almega.

Underlaget har flera osäkerhetsfaktorer och bygger på antaganden, förklarar han. De har utgått från septembersiffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB, som frågar människor varje månad. Då uppgav 113 000 att de var korttidspermitterade.

Tjänstesektorn inte igång

Vi uppskattar att 85 000 av de korttidspermitterade nu är från tjänstesektorn. Industrin har återstartat, men det har inte tjänstesektorn, säger Patrick Joyce.

Undersökningar av Arbetsförmedlingen från tidigare kriser tyder på att mellan 56 och 64 procent faktiskt blir uppsagda efter permittering, berättar han.

Vi har räknat med hälften av dem i den här prognosen.

Det handlar i så fall om 42 000 personer som kan bli uppsagda. Såvida inte permitteringsstödet förlängs, det vill säga.

Annars kommer vi att se en varselvåg. Arbetslösheten kommer att öka.

Hittills har dock inte staten sagt något om att förlänga stödet, som infördes i mars. Almega tycker att det ska vara kvar till i vart fall i vår.

Annons

Annons

Farligt med permanent stöd

Vi förstår nio-månadersgränsen. Företag ska inte få stöd permanent. Men nu ser vi att smittspridningen ökar igen.

Visst finns det en risk att icke bärkraftiga företag hålls vid liv om stödet varar för länge. Men det är inte det som är fallet nu, enligt Patrick Joyce.

Våra medlemsföretag hade hög efterfrågan och brist på arbetskraft för ett år sedan.

Stödbehovet uppkom i och med coronaviruset, konstaterar han, och hoppas att virusläget kommer att vara bättre till våren.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons