A-
A+

Alshammar gör comeback inför OS: "Chansning"

Therese Alshammar när hon senast tävlande i simbassängen i november 2016. Arkivbild.
Therese Alshammar när hon senast tävlande i simbassängen i november 2016. Arkivbild.
SimningTT

Therese Alshammar gör comeback och utesluter inte en OS-start i Tokyo.

En av Sveriges mest framgångsrika simmare någonsin har inte tävlat sedan 2016 men är anmäld till veckans Mare Nostrum-tävlingar i Canet-en-Roussillon.

Det är en stor chansning, som ett experiment för mig. Det kan gå eller så går det åt skogen, säger 43-åringen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Alshammar ska de senaste tio dagarna ha tränat med Sarah Sjöström på hög höjd i Font-Romeu-Odeillo-Via i södra Frankrike. Knappt tio mil därifrån, i kuststaden Canet-en-Roussillon, inleds under tisdagen den andra deltävlingen av den prestigefyllda simtouren Mare Nostrum, med Alshammar anmäld på 50 meter fritt och onsdagens 100 fritt, något som Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Anmälde i höstas

Anledningen till 43-åringens comeback i tävlingsbassängen, som hon har varit ifrån sedan 2016, är att hon i höstas började träna mer regelbundet tillsammans med elitsimmarna i Stockholm som leds av hennes partner Johan Wallberg. För sju månader sedan anmälde hon till Internationella dopningsorganisationen Wada att hon funderade på att tävla igen, och därmed var tillgänglig för dopningstester. Och i början av året började hon fundera på att kunna vara en del av det svenska frisimslaget i OS i Tokyo.

Jag tänkte att jag skulle testa. Jag tyckte att jag var i bra form, men inte i närheten för att tävla på elitnivå som de andra. Men jag är okej tekniskt, ganska hel i kroppen och tänkte att jag kanske kan hjälpa till som reserv i laget, säger Alshammar i en digital pressträff från Frankrike.

Alshammar vet inte hur snabbt hon kommer att kunna simma i Canet.

Annons

Annons

Comeback med Sjöström

När det gäller hundringen (100 meter frisim) har jag en väldigt lös ram med en skamgräns på två-tre sekunder efter.

Hon har den senaste tiden tränat tillsammans med Sarah Sjöström som också gör comeback i den franska tävlingen. Alshammar och Sjöström återfinns i det fjärde försöksheatet på 50 fritt under tisdagsförmiddagen.

Det var ett otroligt kul träningssällskap att ha under den här tiden, det har passat oss bra att träna ihop de senaste veckorna, det har varit väldigt kul och lärorikt, säger Sjöström om träningen med Alshammar.

På frågan om hon kan se att Alshammar tar en plats i OS-laget på 4x100 meter frisim säger Sjöström:

Absolut, det finns alla möjligheter. Vi får se hur det blir.

Alshammar, som tagit två VM-guld, tre OS-medaljer och gjort sex olympiska sommarspel, utesluter ingenting.

Jag kommer ju ändå vara i Tokyo med anledning av IOK-konferensen (Alshammar är kandidat till att bli invald i IOK:s aktivas kommitté), säger Alshammar som dock ser sig endast som reserv i laget.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss