Amanda Lind: Ska se över stöd till kulturen

Amanda Lind (MP) , kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågor, vid fredagens digitala pressträff,
Amanda Lind (MP) , kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågor, vid fredagens digitala pressträff,
KulturTT

Kulturminister Amanda Lind (MP) säger att regeringen ska se över nya stöd till kultur- och idrottssektorn. Beskedet kommer efter beslutet om den nya maxgränsen på åtta personer som väntas slå hårt mot branscherna.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är stora förluster som inte minst idrotten och kultursektorn har hamnat i. Nu går vi mot en vinter där pandemin lär påverka under rätt lång tid framöver. Vi har meddelat tidigare i dag att man förlänger omställningsstödet för företag året ut och återkommer i frågan om stöd till kultur och idrott som självklart behöver mer, säger hon vid en digital pressträff.

"Stora uppoffringar"

Amanda Lind och Mikael Damberg (S) meddelade under fredagen att beslutet nu formellt är fattat om en maxgräns på åtta personer för sammankomster från och med tisdag den 24 november.

Sett till läget vi befinner oss i så är det nödvändigt. Det kommer att få stora ekonomiska konsekvenser och situationen kräver stora uppoffringar för var och en av oss, säger Amanda Lind.

Det har höjts röster för att undantaget på 300 personer vid sittande publik bör tas bort, men regeringen anser att det just nu är en teoretisk diskussion.

När smittspridningen ökar kan man fatta de besluten regionalt och har också gjort det. Vi utgår från att de gör det även fortsatt. Vi ändrar inte det system vi har där regionerna jobbar med lokala råd, säger Mikael Damberg.

TT: Skansen stänger, biografer med och privatteatrar larmar om konkurs. Tror du att de stöd som presenterades tidigare i dag (de förlängda omsättningsstöden, och tidigare förlängd korttidspermittering) kommer att rädda dem?

Vi måste göra allt vi kan för att se till att de här verksamheterna kan överleva och ta sig igenom pandemin, säger Amanda Lind.

Annons

Annons

Riktade stöd

Hon säger att företagsstöden och permitteringsstöden har varit viktiga, men det är också de riktade kultur- och idrottsstöden.

I ljuset av de nya restriktionerna och att pandemin återigen ökar kommer det att behövas mer stöd och det tittar vi på nu.
Jag jobbar för att ett besked ska komma så snabbt som möjligt.

TT: Räknar du med att länsstyrelserna ska sänka till åtta även för sittande publik?

Det är ett beslut som länsstyrelserna behöver ta, men regeringen är tydlig med att vi ser åtta som norm, säger Amanda Lind.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons