-
+

Amazons vinst fördubblas – Bezos lämnar som vd

Amazons grundare Jeff Bezos. Arkivbild.
Amazons grundare Jeff Bezos. Arkivbild.
EkonomiTT-AFP-Reuters

Amazon-grundaren Jeff Bezos avslöjade på tisdagskvällen att han lämnar sin roll som verkställande direktör för teknik- och e-handelsjätten i år och blir styrelseordförande.

Annons

Annons

Företaget uppgav också att Andy Jassy, ​​som leder Amazon Web Services, tar över som vd under det tredje kvartalet.

Tillkännagivandet kom samtidigt som Amazon rapporterade ett fjärde kvartal med vinster som mer än fördubblades till 7,2 miljarder dollar (drygt 60 miljarder kronor) och där intäkterna steg med 44 procent till 125,6 miljarder dollar. Därmed slogs analytikernas uppskattningar om 119,7 miljarder dollar, enligt data från Refinitiv.

Det är första gången som företaget rapporterar tre rekordresultat i rad och en kvartalsförsäljning på över 100 miljarder dollar.

Jeff Bezos, som startade företaget för 27 år sedan som en internetbokhandlare, publicerade ett meddelande till sina anställda på Amazons webbplats:

"Som styrelseordförande kommer jag att vara engagerad i viktiga Amazon-frågor. Men jag kommer också att ha den tid och energi jag behöver för att fokusera på Day 1-fond, Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post och mina andra passioner."

Han tillade: "Jag har aldrig haft mer energi, och det här handlar inte om att gå i pension."

Innan bokslutet för det fjärde kvartalet och beskedet från Jeff Bezos avslöjades steg Amazons aktie med 1,1 procent på New York-börsen. I den inledande efterhandeln steg aktien drygt en procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss