A-
A+

Amerikanska krigsfartyg i Sydkinesiska sjön

Amerikanska örlogsfartyg, däribland USS Ronald Reagan, i Sydkinesiska sjön. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Arkivbild.
Amerikanska örlogsfartyg, däribland USS Ronald Reagan, i Sydkinesiska sjön. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Arkivbild.
USA/KinaTT-Reuters

En amerikansk hangarfartygsgrupp ledd av USS Ronald Reagan har seglat in i Sydkinesiska sjön som en del i ett rutinuppdrag, enligt amerikanska flottan.

Annons

Annons

USA gör regelbundet genomseglingar i den omstridda Sydkinesiska sjön, som Kina till största del gör anspråk på, trots att kraven avfärdats av den internationella skiljedomstolen i Haag. Regimen i Peking brukar ofta protestera högljutt mot den amerikanska närvaron, som man hävdar försämrar säkerhetsläget i regionen.

Utöver USS Ronald Reagan består den amerikanska fartygsgruppen av en kryssare och en jagare.

De senaste åren har Kina förstärkt sin militära närvaro i Sydkinesiska sjön, bland annat genom att bygga konstgjorda öar där man har uppfört flygbaser och andra militäranläggningar.

Under både helgens G7-möte och måndagens Natotoppmöte har Kinas växande makt varit ett givet samtalsämne. G7-länderna uppmanade i skarpa ordalag kommunistregimen att respektera mänskliga fri- och rättigheter, i synnerhet i Xinjiang, där den uiguriska minoriteten utsätts för brutal förföljelse.

"Lögner, rykten och grundlösa anklagelser", svarade Kinas Londonambassad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!