-
+

Amerikanska museer säljer av konst

Metropolitan Museum of Art står förbereder konstförsäljning. Arkivbild.
Metropolitan Museum of Art står förbereder konstförsäljning. Arkivbild.
KonstTT

Annons

Annons

Metropolitan Museum of Art i New York är det senaste av amerikanska konstmuseer som förbereder sig på att sälja konst ur de egna samlingarna för att klara sig under pandemin. Museet står inför ett inkomstbortfall på 1,4 miljarder kronor och har nu tagit kontakt med olika auktionshus, uppger New York Times.

I ett första skede ska museets anställda ser över vilka verk som sällan eller aldrig visats, eller om det finns verk som blivit ersatta med bättre exemplar.

Det vore olämpligt av oss att inte överväga detta, när situationen fortfarande är så oklar, säger museichefen Max Heollein till tidningen.

Tidigare har Brooklyn Museum fått in cirka 285 miljoner kronor genom att sälja konst på amerikanska och europeiska auktionshus. Baltimore Museum of Art mötte dock på patrull när man skulle sälja verk av Brice Marden, Clyfford Still och Andy Warhol. Efter att ha fått kritik drog man i sista stund tillbaka verken av Marden och Still.

Före pandemin har museerna sålt av konst enbart för att kunna finansiera nya inköp, inte för att kunna ta hand om samlingarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss