A-
A+

Amnesti ska rädda försvunna "Doctor Who"-avsnitt

Billie Piper och Christopher Eccleston spelade rollerna som Rose Tyler och Dr Who i 2005 års upplaga av science fictionserien.
Billie Piper och Christopher Eccleston spelade rollerna som Rose Tyler och Dr Who i 2005 års upplaga av science fictionserien.
TvTT

Den brittiska sci-fi-serien "Doctor Who" firar 60-årsjubileum i november. Nyligen tvingades BBC erkänna att arkivet med 800 avsnitt på kanalens strömningstjänst inte är komplett.

Totalt ska 97 avsnitt saknas från den lika långlivade som kultförklarade seriens första sex år. Nu har privatspanare lyckats lokaliseras några av kronjuvelerna som sändes på 1960-talet hos hängivna samlare. Problemet är att de är högst ovilliga att lämna dem ifrån sig, skriver The Guardian.

Enligt filmsamlaren John Franklin är de inblandade sannolikt före detta BBC-anställda. Kasserade tv-program fiskades i hemlighet upp ur papperskorgar och soptunnor av personal som arbetade på BBC mellan åren 1967 och 1978, när företaget hade som policy att slänga gammalt material.

Regeln var att du inte tog något, även om det hade kastats. Men de här människorna älskade film och visste att det skulle bli viktigt en dag, säger han.

Lösningen, menar Franklin, är att BBC tillkännager en allmän amnesti som försäkrar brittiska amatörsamlare att deras privata arkiv inte kommer att konfiskeras om de träder fram och att de slipper åtal för att ha lagrat stulen BBC-egendom.

Om vi inte ser upp så kommer de här programmen att slängas på nytt i husröjningar eftersom många av ägarna till dessa viktiga samlingar nu är i 80-årsåldern, säger han.

BBC säger i en kommentar att bolaget är redo att prata med alla som innehar försvunna avsnitt. "Vi välkomnar medlemmar av allmänheten som kontaktar oss angående program som de tror kan vara förlorade arkivinspelningar och samarbetar gärna med dem för att återställa saknade program till BBC:s arkiv", heter det.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.