Amnesty: Svensk teknik i kinesisk övervakning

Amnesty larmar om att teknik från bland annat svenska Axis Communications kan bidra till förföljelse av oliktänkande i Kina. Arkivbild.
Amnesty larmar om att teknik från bland annat svenska Axis Communications kan bidra till förföljelse av oliktänkande i Kina. Arkivbild.
TeknikTT

Svensk övervakningsutrustning kan användas för massövervakning och förföljelse av oliktänkande i Kina, varnar Amnesty International.

Nu manar organisationen till skärpt EU-lagstiftning.

Annons

Annons

Tre företag från Sverige, Frankrike och Nederländerna, däribland svenska Axis Communications, pekas ut i en rapport framtagen av människorättsorganisationen. Samtliga har sålt digital övervakningsteknik, till exempel system för ansiktsigenkänning, som riskerar att användas bland annat i den kinesiska massövervakningen av uigurer, kazaker och andra muslimska grupper i regionen Xinjiang.

Björn Hallerborn, kommunikationsansvarig på Axis Communications, uppger till Sveriges Radio Ekot att företaget är medvetna om riskerna.

Det är svårt, näst intill omöjligt, att ha full insyn i hur slutanvändare använder våra produkter. Men vi kan ju hela tiden försöka bli bättre på att få insyn och säkerställa att de som säljer våra produkter vet vad vi har avsett att de ska användas till, säger han.

"Pinsamt"

Företaget har bland annat levererat teknik till Kinas statliga säkerhetsapparat och har enligt Amnesty upprepade gånger sedan 2012 listats som ett "rekommenderat varumärke" i kinesiska statliga övervakningsdokument.

Problemets rot ligger dock främst hos EU:s exportlagstiftning, enligt Amnesty, som menar att befintliga regelverk brister gällande mänskliga rättigheter. Sverige är ett av de länder som motsätter sig krav på skärpta regler med ökat fokus på människorätt vid exportbeslut, skriver Amnesty.

"Att Sverige länge pekats ut som ett av de EU-länder som agerat bromskloss för en striktare EU-lagstiftning är pinsamt. Om Sverige vill vara en humanitär stormakt bör man inte låta affärsintressen gå före mänskliga rättigheter", säger Maja Åberg, policyrådgivare på Amnesty Sverige, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Tvångsaborter

Kinas statliga säkerhetstjänster är nyckelaktörer i den alltmer omfattande övervakningen av landets befolkning. I Xinjiang-regionen, där minst en miljon uigurer och andra etniska minoriteter hållits fängslade i så kallade omskolningsläger, är biometrisk övervakningsteknik vanligt.

I en rapport som släpptes tidigare i år likställdes Kinas behandling av uigurer med folkmord. Bland annat förekommer mångfaldiga rapporter om sterilisering och tvångsaborter. Enligt rapporten, framtagen av Kinakännaren Adrian Zenz som är knuten till det USA-baserade forskningsinstitutet Jamestown Foundation, föll befolkningstillväxten bland uigurer med 84 procent mellan 2014 och 2018 i de två kinesiska regionerna med störst uigurbefolkning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons